Futbol Català
Esports Futbol 17/06/2011

L'Europa convida al Sant Andreu al seu torneig

El XVIIè Vila de Gràcia viurà un duel entre dos equips amb màxima rivalitat que busquen reconciliar postures directives després d'uns anys de distanciament

àngel Garreta
2 min
Cartell del Vila de Gràcia

BarcelonaL'onze de novembre de l'any 2007 va tenir lloc el derbi entre el Sant Andreu i l'Europa corresponent al campionat de Tercera. Els dos equips mantenien llavors una forta rivalitat esportiva i social, malgrat que entre clubs i penyes s'havia potenciat la disputa amistosa de diferents derbis, com la creació d'un campionat anual entre els dos conjunts anomenat 'Copa Barcelona'. El tracte institucional entre dos dels equips més històrics del futbol català i veïns de la capital era cordial fins la citada data.

El motiu detonant del trencament de relacions radica en una pancarta, malgrat que socialment la rivalitat ja venia de lluny, dels fòrums i portals d'internet. A la sortida de l'Europa al terreny de joc en aquell partit de la primera volta de la lliga 07/08, un sector local d'aficionats va desplegar una imatge d'un llop vestit amb la samarreta quadribarrada a punt de degollar un porc amb la samarreta de l'Europa. A sota, el lema "a tot porc li arriba el seu Sant Martí". La directiva del club escapulat va considerar violenta i fora de lloc aquesta pancarta i va instar als directius andreuencs a retirar-la. Aquests no van considerar greu la situació, argumentant que els penyistes locals l'havien realitzat en simple clau d'humor i que la reacció del conjunt visitant era exagerada. Davant aquesta divergència, el president de l'Europa, Guillaume de Bode, va abandonar la llotja del Narcís Sala i va veure el partit barrejat amb els aficionats del seu equip, situats al lateral de l'estadi.

Des de llavors, la junta de l'Europa i la del Sant Andreu no han mantingut bones relacions, la Copa Barcelona es va deixar de jugar i tots dos equips no han tornat a coincidir a la mateixa divisió. Només es van veure les cares a la final del Torneig d'Històrics del Futbol Català, celebrada l'agost del 2010 amb victòria europeista. Ara que Manuel Camino és el màxim accionista de l'entitat quadribarrada, l'Europa ha considerat oportú convidar al màxim rival al seu tradicional torneig d'estiu, el 'Vila de Gràcia', que se celebra per la Festa Major d'aquest territori (el 15 d'agost) i que enguany viurà la seva dissetena edició plenament consolidat.

A iniciativa de l'entitat gracienca, els dos clubs busquen establir nous punts de relació, oblidar conflictes del passat i, a la vegada, provocar normalitat esportiva amb la disputa d'aquest partit on els directius d'una i altra entitat esperen que les respectives aficions el visquin sense altercats. La intenció final de l'apropament és tornar a la rivalitat sana a nivell institucional i social d'anys anteriors.

stats