Futbol
Esports Futbol 13/08/2012

El Consell Superior d'Esports intenta tancar la guerra del futbol abans de l'assemblea de la Lliga

El president del CSD, Miguel Cardenal, ha anunciat que assistirà a l'Assemblea Extraordinària d'aquest dimarts i intenta moure els fils per desencallar la situació

Efe
3 min
Màxima incertesa a la Lliga per la inacabada guerra del futbol

MadridEl Consell Superior d'Esports (CSD) ha instat les parts involucrades a posar punt final a la 'guerra del futbol' la vigília de l'Assemblea General Extraordinària que s'ha convocat aquest dimarts per part de la Lliga de Futbol Professional (LFP). Una reunió que ha de tractar el conflicte pels drets televisius.

"Aquesta guerra del futbol ha d'acabar ja i ser l'última", ha assenyalat a l'agència Efe Miguel Cardenal, president del CSD, en arribar aquest dilluns a Madrid procedent de Londres. "Els acords han d'arribar ja", ha afegit.

Cardenal ha fet una crida "de manera especial" als operadors de televisió (Mediapro i Canal Plus), als quals ha enviat aquest missatge: "Han d'abandonar aquesta postura d'intransigència. El futbol espanyol no pot permetre les pèrdues milionàries que es derivarien d'una explotació comercial deficient dels drets de transmissió".

El fet que el president del CSD confirmés que assistiria a l'assemblea, ha tingut com a efecte immediat que alguns dels tretze 'clubs rebels' confirmessin que també hi assistirien −Athletic Club, Atlètic de Madrid, Betis, Celta, Espanyol, Getafe, Granada, Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Reial Societat, Sevilla i Saragossa són els clubs que van arribar a amenaçar de retardar l'inici de la competició a través d'una vaga.

És el cas del club bilbaí. El seu president, Josu Urrutia, ha dit aquest dilluns –després de conèixer que Cardenal acudirà a la seu de la LFP– que l'Athletic també anirà a l'Assemblea "per veure què passa". "L'Athletic intentarà que la Lliga segueixi el seu curs i comenci el proper cap de setmana", ha afirmat Urrutia, que ha assenyalat que també vol "promoure canvis" en el si de la LFP per tal que "s'estableixin diferents criteris i es treballi amb més transparència" a l'hora de triar els horaris dels partits.

Qui ja ha comunicat que no viatjarà a Madrid és el president del Sevilla, José María del Nido, que considera que la decisió de la LFP de convocar una Assemblea General –en la qual participen tots els clubs de Primera i de Segona– en lloc de la Junta de Primera Divisió sol·licitada pels clubs 'rebels' és "una falta de respecte impressionant". Del Nido, però, ha dit que des del seu punt de vista "no es corre el perill" que l'inici de la Lliga es retardi".

En aquesta junta de Primera Divisió, en què els 'rebels' haurien tingut la majoria, els clubs volien aprovar que s'exigís als operadors de televisió –Mediapro i Canal Plus– el "pagament immediat" de les quantitats que els deuen i l'establiment "d'un marc estable que garanteixi l'explotació pacífica" dels seus drets audiovisuals.

En un comunicat fet públic el passat dia 7 d'agost, després de mantenir una reunió a Madrid, aquests clubs advertien que adoptarien "totes les mesures necessàries", incloent-hi "el retard de l'inici del campionat de Lliga", si no s'aconseguia "una solució acceptable" a les seves demandes.

La LFP va reaccionar adavant l'amenaça de vaga i va assegurar que la Lliga 2012-2013 començarà en la data prevista –el cap de setmana del 18 i 19 d'agost–, ja que després de consultar la resta dels clubs de Primera i de Segona "la gran majoria" havia considerat que no hi havia motius per alterar el calendari.

A continuació, l'entitat presidida per José Luis Astiazarán va convocar una assemblea general extraordinària en què, en lloc dels assumptes proposats pels 'rebels', va incloure com a tema de debat la "problemàtica causada com a conseqüència de la sol·licitud reiterada que es facin juntes de Primera Divisió –per part d'alguns clubs– amb una ordre del dia que no coincideix amb les competències de la mateixa".

La LFP, que considera que el conflicte pels drets audiovisuals i els horaris dels partits només poden discutir-se en una assemblea general, informarà també els seus membres en la reunió "sobre la retransmissió televisiva dels partits de la Lliga BBVA i la Lliga Adelante".

stats