FUTBOL
Esports Futbol 26/07/2019

Competició prohibeix jugar els divendres i els dilluns, i la Lliga s'hi oposa

Una vista judicial desencallarà el conflicte el 7 d'agost, una setmana abans de la primera jornada

M.molina / O.santos
2 min
Javier Tebas, president de la Lliga

BarcelonaLa pugna entre la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la la Lliga pels horaris de futbol està més viva que mai. Aquest divendres al migdia la jutge única de Competició, òrgan que pertany a la RFEF, ha emès un comunicat en què prohibeix que les jornades de Primera i Segona Divisió es disputin els dilluns i els divendres. I, per tant, canviava unilateralment els horaris dels partits programats en aquests dies. Una mesura que ha rebut resposta pràcticament instantània per part de la patronal, que ha dit que la Federació no té competències per fixar l'horari dels partits i ha assegurat que les jornades seran tal com les havia dissenyat la Lliga, amb partits els divendres, els dissabtes, els diumenges i els dilluns.

La situació segueix encallada i s'acabarà resolent a la justícia ordinària, tal com ha recordat la Lliga a través del seu comunicat. De fet, la patronal explicava que el conflicte -obert des de feia setmanes- es resoldrà el dia 7 d'agost amb una vista judicial que determinarà qui té potestat per fixar els horaris. Si l'organisme que presideix Luis Rubiales (RFEF) o el que presideix Javier Tebas (Lliga). Una vista que arribarà només una setmana abans de començar la competició, ja que el primer partit, segons el calendari de la lliga, era l'Athletic-Barça del divendres 16 d'agost.

Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol

Competició ha redibuixat el calendari de les tres primeres jornades. I els partits de divendres i dilluns els englobava en el cap de setmana. Per exemple, aquest Athletic-Barça l'ajornava un dia, fins al dissabte 17 d'agost, a les 20.45 h. I així amb dotze partits afectats tant de Primera com de Segona. Deixava oberta, això sí, la possibilitat que el club local pogués modificar l'horari proposat sempre que fos en cap de setmana. La resposta de la Lliga ha sigut, literalment, estripar la resolució de Competició, dir que l'organisme no tenia competències i afirmar categòricament que els partits tornaven a l'horari inicial. Per tant, el famós Athletic-Barça passava a ser novament el divendres 16. Davant la situació de conflicte -la Lliga mana els clubs, però la Federació mana els àrbitres- serà la justícia qui posi pau.

Una mesura provisional

S'interpreta, però, que la resolució que es prengui el 7 d'agost serà provisional -d'aplicació per a les primeres jornades- i no definitiva, ja que les parts tindran la possibilitat de recórrer a altres instàncies com el Consell Superior d'Esports (CSD) o el Tribunal d'Arbitratge (TAD).

El conflicte entre les dues parts ve de lluny. La Federació va aprovar uns nous estatuts de competició segons els quals les jornades de Lliga s'havien de disputar en cap de setmana, els dissabte i els diumenge -exceptuant, esclar, les que siguin intersetmanals-. Per tant, en les jornades ordinàries s'eliminava l'opció que hi hagués partits els dilluns o els divendres.

La mesura va encendre els ànims de la Lliga, que ja havia programat partits per als dilluns i els divendres. No només en la planificació de la temporada, també -i el més important- en els contractes televisius venuts, tant a Espanya com a la resta de països. L'argumentació que fa l'ens que presideix Tebas no sigui futbolística, sinó econòmica, i parla de perjudicis multimilionaris davant de contractes signats per valor de més de 2.000 milions d'euros.

stats