El govern espanyol demanarà la suspensió cautelar de Rubiales quan el TAD comenci a tramitar l'expedient
El CSD ha elevat una queixa al màxim tribunal de l'esport i, paral·lelament, la Fiscalia de Madrid ha enviat a l'Audiència Nacional una denúncia contra el president de la RFEF
Madrid / BarcelonaEl govern espanyol ja es prepara per inhabilitar el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, després que aquest hagi decidit no dimitir pel petó forçat a Jenni Hermoso durant l'entrega de trofeus en el marc de la final del Mundial d'Austràlia. Víctor Francos, actual president del Consell Superior d'Esports (CSD), ha assegurat que el govern espanyol no es quedarà sense fer res. "El govern inicia avui mateix els tràmits perquè el senyor Rubiales hagi de donar explicacions davant del Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD). Avui elevarem una denúncia al TAD perquè valori si Rubiales ha comès el que, a parer nostre, és una falta molt greu. El govern vol inhabilitar Rubiales", ha dit Francos. "La compareixença d'avui de Rubiales ha sigut un frau. Per al govern, per a les futbolistes i per a la societat. No ha estat a l'altura", ha sentenciat també el president del CSD.
Francos ha avisat que s'inicia un procés complicat, en el qual volen evitar errors formals i fer les coses bé perquè no hi hagi escletxes "per a les impugnacions". El màxim dirigent del CSD ha definit com "el Me Too del futbol espanyol" aquest procés que començarà ja aquest divendres amb la denúncia que el CSD interposarà al TAD. "El govern vol deixar clar que hi ha coses que no poden tornar a passar. Les jugadores es mereixen una disculpa. Ja que Rubiales no ha pres mesures, les pren el CSD".
Francos ha explicat que la inhabilitació no correspon al CSD, sinó que si el TAD accepta obrir un expedient arran de la denúncia, llavors el CSD té la potestat de convocar la comissió directiva i, finalment, el TAD hauria de resoldre la inhabilitació. "Nosaltres no hi podem interferir, és el TAD qui pot actuar com a tribunal. Però considerem que Rubiales ha comès una falta molt greu i volem inhabilitar-lo de les seves funcions". Com a ens federatiu independent del govern, el CSD no pot cessar automàticament Rubiales com a president de la RFEF perquè la FIFA ho podria considerar una ingerència política.
En resum, la denúncia del CSD al TAD és el pas previ abans d'obrir un expedient. Si aquest prospera, Rubiales podria ser suspès del càrrec, igual que va passar el 2017 amb Ángel María Villar, expresident de la RFEF, quan va ser empresonat pel cas Soule.
Suspensió cautelar i provisional
Més tard, el mateix CSD va emetre un comunicat en què considera com a "molt greus" les possibles vulneracions dels articles 76.1a de la Llei de l'Esport, que fa referència als abusos d'autoritat, i 14.h del Reial Decret 1591/1992, el qual parla dels actes notoris i públics que atemptin contra la dignitat o decòrum esportius. "Això possibilita l'adopció d'una mesura de suspensió cautelar i provisional de Luis Rubiales com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol a conseqüència del seu inacceptable comportament durant la final del Campionat del Món femení de futbol".
D'altra banda, el ministre de cultura i esport, Miquel Iceta, ha declarat a EFE que vol "reafirmar paraula per paraula la declaració que ha fet davant dels mitjans de comunicació el president del CSD". A més, considera que estem "davant uns fets greus i una actuació inacceptable que des del primer moment va merèixer la condemna del govern i una exigència d'explicacions i excuses que no s'han produït". Per aquest motiu, explica que "el govern ha decidit presentar una denúncia davant el TAD". En cas que el TAD comenci a tramitar aquest expedient, el govern podrà demanar la suspensió provisional de Rubiales com a president de la RFEF fins que el TAD prengui una decisió final.
Pressió política a Rubiales
Aquest migdia, la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ja havia criticat a través de la xarxa X que l'encara president de la RFEF "busca la seva impunitat". "Davant d'això, actuació de la Fiscalia i del CSD per protegir la jugadora, per dir no al masclisme i per garantir el dret a la llibertat sexual", ha expressat Montero.
A Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha sigut molt crític aquesta tarda amb el discurs de Rubiales. "És abominable el fet i ho és el discurs prepotent i masclista d'avui. Els drets i les llibertats s'han de defensar sempre. No val callar, ni aplaudir ni protegir al masclisme. Cal exemplaritat i dimissió immediata", ha compartit, també a la xarxa X, el màxim responsable de l'executiu català.
La pressió sobre la figura de Luis Rubiales ha anat creixent cada dia que passa des que li va fer un petó a la boca, no consentit, a Hermoso. Tot i que el president aquest divendres ha negat la major i ha dit que "va ser consentit", Rubiales, que també va fer gestos obscens des de la graderia de l'estadi que va acollir la final del Mundial, ja coneixia per boca de Pedro Sánchez que amb la seva disculpa de dilluns a través d'un vídeo no en tindria prou per salvar el càrrec. El govern esperava la seva dimissió a l'assemblea d'avui, però, com que no s'ha produït, Víctor Fancos ha sortit a exposar la posició de l'executiu estatal a través del Consell Superior d'Esports.
També Sumar, mitjançant la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, ha anunciat que denunciarà Rubiales al CSD. Precisament, Díaz ha expressat que el discurs de Rubiales aquest divendres ha estat "inacceptable". "El govern ha d'actuar i prendre mesures urgents", ha afirmat. Per la seva part, Rubiales ha dit en el seu discurs d'aquest divendres que es defensarà emprenent "accions legals" contra Diaz, Irene Montero, Ione Belarra i Pablo Echenique perquè es van referir al petó a la boca no consentit a Hermoso en termes de "vexació, violència sexual i agressió".
Pel que fa als principals patrocinadors de la RFEF, Iberia, Renfe i Iberdrol, s'han pronunciat després del polèmic discurs de Rubiales. "Anar contra la dignitat de les dones no té cabuda", han expressat fonts d'Iberdrola a l'agència Efe i confirmat a l'ARA. "L'empresa aposta la igualtat de drets i dignitat de les dones", han afegit les mateixes fonts, que han reiterat que "qualsevol actitud que es desviï d'aquests valors no té cabuda ni a l'esport ni a la societat". Per la seva banda, Iberia dona suport a les "mesures oportunes que s'hagin de prendre per preservar els drets de les i els esportistes", mentre Renfe dona suport "de forma contundent" a l'actuació del Consell Superior d'Esports.
La Fiscalia també mou fitxa
Paral·lelament, la Fiscalia Provincial de Madrid també ha remès a la Fiscalia de l'Audiència Nacional una denúncia presentada contra Rubiales. La Fiscalia entén que, atès que el petó forçat va tenir lloc fora del territori espanyol, és competència de l'Audiència Nacional prendre qualsevol decisió. Això, però, no vol dir que la Fiscalia obri diligències, sinó que envia les denúncies a l'Audiència Nacional, que és qui tindria competència. En total, la Fiscalia ha rebut quatre denúncies i la Fiscalia Provincial de Madrid una. Francos no ha entrat a valorar aquest procediment. "Si la Fiscalia ens demana col·laboració, estarem a la seva disposició. Però nosaltres el que farem és elevar una denúncia al TAD".
La via penal pot comportar d'un a quatre anys de presó
Més enllà de les sancions i de les conseqüències per a l'activitat professional de Rubiales, també hi ha la possibilitat d'iniciar la via penal. L'actual Codi Penal considera que és responsable d'una agressió sexual "aquell que cometi qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment [...]. Es consideren agressió sexual els actes de contingut sexual que es cometin utilitzant la violència, la intimidació o l'abús partint d'una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima". El càstig estipulat va d'un a quatre anys de presó, tot i que l'òrgan sentenciador pot reduir-lo a una multa d'entre 18 i 24 mesos.