LLIGA BBVA
Esports 28/02/2015

Rakitic i Suárez trenquen la resistència d'un Granada incòmode (1-3)

Bravo, amb dues aturades clau, també ha evitat la reacció dels andalusos

TONI PADILLA (enviat especial)
3 min
Luis Suárez felicita Ivan Rakitic / AFP PHOTO

GranadaEl Barça es va vestir elegant a Manchester per guanyar en una gran nit europea, i s'ha posat la granota de treball per endur-se tres punts de Granada (1-3). L'equip de Luis Enrique, pràctic i efectiu, s'ha endut tres punts clau si vol seguir optant a la Lliga. La Lliga, convertida en un exercici exagerat en què qualsevol ensopegada es considera un desastre, no podia permetre's una segona derrota consecutiva. Però Rakitic i Luis Suárez s'han encarregat d'evitar ensurts adaptant-se al partit millor que Messi, Xavi o Neymar.

El Barça, professional i serè, ha fet els deures en un partit incòmode, lleig de jugar, sobre una gespa horrible. Una etapa que calia fer abans d'afrontar duels més interessants i en què Rakitic i Suárez han agafat la responsabilitat que per un dia Messi i Neymar no ha tingut. Malgrat la titularitat de Xavi, el Barça gairebé no ha tingut mig del camp, passant de la fase ofensiva a la defensiva, marcant diferències amb els moviments de Suárez i la bona tasca defensiva d'Alba i Alves a les bandes. El Granada ha aconseguit deixar sense joc el Barça, però no ha pogut evitar les fuetades puntuals d'un Rakitic llest com pocs.

El Barça ha sortit incòmode, com si les bones sensacions de Manchester quedessin lluny en el temps. Com si als jugadors els fes mandra l'hora, ideal per estar digerint el dinar, el pèssim estat de la gespa o lluitar contra un rival que, a diferència del City, no facilitava res. El Granada, fent honor a aquell equip dels anys 70, defensa la seva condició de club de Primera amb agressivitat, mossegant turmells i adaptant-se al medi. Quan tens menys recursos, et cal adaptar-te al rival, la gespa i l'hora millor si vols tenir opcions. I el conjunt d'Abel Resino, amb línies juntes, ha bloquejat el joc d'un Barça incapaç de fer circular la pilota ràpid durant els primers minuts.

El Granada ha posat la defensa alta, per allunyar els davanters d'un Barça que no ha fet moltes rotacions, més enllà de la forçada baixa de Piqué i la presència de Xavi per Iniesta i Mascherano al mig del camp per Busquets. I la defensa ha provocat problemes al Barça fins que l'equip de Luis Enrique ha començat a posar pilotes a l'esquena dels defenses. Algunes acabaven en fora de joc i altres als peus d'Oier. Però en una d'elles Suárez ha calculat bé el temps per guanyar uns metres. Tan bé ha calculat la seva escapada com malament ha calculat el xut, que, per sort, Cala ha rebutjat encara pitjor, oferint en safata a Rakitic el 0-1. Rakitic, un croat amb accent de Sevilla, feia el 0-1 a Granada just el dia que es celebrava la festivitat d'Andalusia.

Los Cármenes ha vist un partit igualat en què el Barça no s'ha acabat de reconèixer mai. Per sort, Rakitic s'adapta bé als partits més trencats, ajudant en defensa i filtrant passades com la del segon gol blaugrana, a la segona part, quan entre ell i Suárez han agafat endormiscada la defensa local. D'un servei lateral, han tret un gol. Ara, el Granada ha contestat ràpid en forçar un penal, segurament inexistent, de Bartra, que Fran Rico no ha fallat.

El Granada, amb ben poc, ha cregut que podia empatar. El Barça, en canvi, ha vist com el partit es feia llarg, feixuc. Neymar ha vist una groga per una falta sense sentit, en un altre partit fluix d'un jugador ara mateix cansat. Suárez, en canvi, s'ha sentit còmode en aquest duel, amunt i avall, barallant-se i fent amics. Tampoc Xavi ha pogut imposar el seu ritme contra un rival molt físic, amb jugadors musculats que et fan fer molts quilòmetres a un ritme ràpid. Luis Enrique, doncs, l'ha substituït per Rafinha per intentar lligar curt un resultat que no es podia escapar. I no s'ha escapat, ja que Rakitic, cada cop que ha tingut espais entre línies, ha trobat els moviments de Suárez. L'uruguaià, després de burlar Oier, ha decidit esperar Messi per regalar-li a l'argentí el gol. Era més fàcil marcar, però Suárez tenia clar que, amb un gol al sac, preferia veure com aquest el feia Messi. A Granada, per guanyar, calien jugadors generosos i Suárez ho és. Neymar també ha demostrat ser-ho, ja que els darrers minuts han acabat per ser un intent d'inflar les estadístiques d'un Messi que ha fallat dos gols clars contra Oier.

El tercer gol ha deixat molt tocat un Granada que ja no ha tornat al partit. S'ha quedat plorant per les dues ocasions clares que Bravo ha aturat, amb 0-1 i 1-2, i per no haver aconseguit lligar curt els moviments d'un Suárez que, de mica en mica, engreixa les seves estadístiques. El Barça ja riu amb l'uruguaià. I també s'acostuma a la visió de joc de Rakitic, tot acomiadant, de mica en mica, el talent del millor migcampista que ha vist mai. Xavi. A Granada, terra de poesia, Xavi ha deixat petits detalls. I s'ha endut una nova ovació d'una afició visitant. Merescuda, com sempre.

stats