Més esports
Esports 29/05/2012

Kilian Jornet es marca el repte de ser el més ràpid en pujar i baixar sis muntanyes del món

L'alpinista català ha presentat 'Summits of my life' (cims de la meva vida), un projecte que durarà quatre anys i acabarà amb un ascens a l'Everest

M. Molina
3 min
Kilian Jornet, presentant el projecte "Summits of my life"

Barcelona"És un projecte que tinc al cap des de petit. Durarà quatre anys i consisteix en pujar i baixar algunes de les muntanyes més espectaculars del món el més ràpid possible". Així ha definit Kilian Jornet el projecte 'Summits of my life' (cims de la meva vida), que començarà aquesta mateixa primavera i acabarà el 2015 a l'Everest.

L'alpinista català es planteja aconseguir el rècord en diferents muntanyes. La primera, el Montblanc, que intentarà escalar així que les condicions meteorològiques li permetin. Serà l'única d'aquest any. El 2013 apostarà pels cims més importants d'Europa. Començant per l'Elbrus (Rússia). Després el Cervino, i per últim batre el rècord en la ruta Chamonix-Mont Blanc-Chamonix. Un any després, Kilian Jornet creuarà l'atlàntic per superar els dos cims més alts d'Amèrica (l'Aconcagua, a l'Amèrica del Sud, i el McKinley a Alaska). Per últim, el 2015, tan sols tindrà el repte de l'Everest.

Tanmateix, el primer dels reptes que té l'alpinista és aconseguir un patrocinador que li permeti afrontar el cost de 'Summits of my life'.

"Aquest projecte no implica que abandoni la competició, tot el contrari", ha assegurat Kilian en la presentació. I és que pel català, "competir continua sent una manera de mantenir-me a la muntanya".

Alpinisme en essència

Kilian Jornet ha assegurat que vol tornar a l'essència de l'alpinisme, amb poc material auxiliar, i sent "el més pur possible" en els intents. "Sempre he dit que tot això no tindria sentit si no es transmeten valors", ha explicat. "El que importa quan vas a la naturalesa és sentir-se despullat davant d'ella. Que sense grans mitjans es poden fer grans coses. Vull demostrar que no som els amos d'aquest planeta, sinó únicament una part. No som més importants que un arbre o una pedra", ha afegit.

Aquests intents seran enregistrats per un equip lleuger. I és que l'alpinista no estarà sol en aquest projecte, ja que hi participaran un grup reduït de muntanyencs que vetllaran pel bon funcionament global d'aquesta aposta tan particular.

De totes maneres, Kilian Jornet ha volgut deixar clar que "no vull aconseguir els rècords sigui com sigui. Farem més d'un intent a cada muntanya; però si veig que no estic preparat físicament, doncs no es puja i ja està". I ha conclòs que "al 2015, quan haguem acabat, aconseguint o no els rècords, entendré que l'important no era el temps aconseguit sinó el camí i el treball per assolir els cims".

Els reptes, un a un, explicats per Kilian Jornet

"Començarem aquest estiu, amb dues travesses al lloc on va néixer l'Alpinisme, on els primers muntanyistes van començar a somiar amb la conquesta dels cims. Es tracta de dues travesses al massís del Mt Blanc. La primera amb esquís des de Champex fins a Contamines, fent alguns dels pics més importants del massís i algunes de les baixades més espectaculars. Aquesta travessa la faré amb dos companys, Stephane i Matheo. La segona serà des Courmayeur a Chamonix fent el cim del Mt Blanc, passant per la cara sud italiana i fent el descens per la cara nord.

El 2013, intentaré els rècords de pujada i baixada dels cims més importants d'Europa, començant pel més alt, l'Elbrus, a Rússia. Després segurament el més difícil dels rècords, el Cervino, on Bruno Brunod va marcar un impressionant temps de 3h14! Aquest serà a nivell tècnic i de riscos sens dubte el més difícil. L'últim de 2013 serà intentar Chamonix-Mont Blanc-Chamonix, on el rècord de PA Goblet dura des de 1990.

El 2014, creuarem l'Atlàntic, per buscar els dos cims més alts d'Amèrica, l'Aconcagua a Amèrica del Sud, amb gairebé 7.000m. i famós pel seu vent i el McKinley o Denali a Alaska, un cim amb unes condicions meteorològiques molt dures.

I el 2015, l'objectiu serà intentar pujar i baixar l'Everest el més ràpid possible."

stats