Esports 05/02/2016

Luis Enrique s’envolta dels seus 15

Al contrari de l’any passat, l’entrenador del Barça s’ha escudat en tretze jugadors de camp i dos porters per afrontar l’exigent inici del 2016

Albert Llimós / Martí Molina
4 min
Barça

BarcelonaLa carretera ha picat cap amunt durant aquest inici d’any per al Barça. El calendari, el tipus de rivals i l’estat de forma dels futbolistes han demostrat que enguany Luis Enrique no reparteix tant els minuts com en el seu primer any al capdavant de la banqueta blaugrana. El tècnic s’ha escudat en 13 jugadors de camp i dos porters per afrontar l’exigent inici del 2016, amb 10 partits que el Barça ha resolt de manera gairebé immaculada, 9 triomfs i un empat. Uns resultats que li han permès escapar-se en solitari al capdavant de la Lliga -líder amb tres punts d’avantatge i un partit pendent- i virtualment classificat per a la final de la Copa del Rei.

La gestió del vestidor de Luis Enrique ha sigut diferent a la d’ara fa un any. Hi ha un salt important entre aquests 15 jugadors (l’onze titular que tothom sap de memòria, els dos fitxatges Arda i Aleix, Sergi Roberto i Ter Stegen) i la resta de la plantilla, que s’ha tornat menys visible i fins i tot residual en algun cas. Aquesta quinzena de futbolistes han jugat més de 400 minuts aquest 2016, mentre que l’any passat, tot i que la situació esportiva no era tan bona, només van ser 11 els jugadors que van acumular més de 400 minuts.

“Ja sabíem que era el calendari que ens tocava si passàvem les eliminatòries, i estem encantats que sigui així”, deia l’entrenador del Barça abans de rebre el València. Però malgrat l’acumulació de partits, Luis Enrique creu que l’equip estàen una gran línia”. “I és més que destacable tenint en compte el ritme que portem aquest any”, afegia l’asturià, convençut que els jugadors tenen un nivell físic suficient per poder competir fins al final per mirar de revalidar els tres grans títols de la temporada: la Lliga, la Copa i la Champions.

Alves, Alba i Piqué

De fet, tots els jugadors de camp de l’onze titular, a excepció de tres defenses, han acumulat més minuts que no pas la campanya passada. Els laterals Dani Alves i Jordi Alba han tingut menys minuts, igual que el central Gerard Piqué. L’altre futbolista que s’escapa d’aquesta tendència generalitzada és l’argentí Leo Messi, que ha disputat exactament els mateixos minuts en aquests deu primers partits del 2016 que en els deu primers del 2015.

Dani Alves, titular indiscutible des que va arribar al Barça el 2008, ha jugat menys minuts per l’arribada d’Aleix Vidal -que ha debutat al gener, un cop ha expirat la sanció de la FIFA que prohibia que el Barça incorporés jugadors- i la irrupció de Sergi Roberto. El de Reus ha sigut un futbolista comodí. Ha jugat majoritàriament al mig del camp, però ha sigut capaç de cobrir el lateral dret, d’aguantar l’equip en el doble pivot i de jugar com a fals extrem. “Té una capacitat intel·lectual alta, ideal per adaptar-se”, explica Luis Enrique, meravellat després del seu debut a la posició de lateral dret. “Sembla que hagi jugat en aquesta posició tota la vida”, comentava l’asturià després que el reusenc s’estrenés com a relleu de Dani Alves a San Mamés.

Gràcies als relleus de Sergi Roberto i Aleix Vidal, Dani Alves ha passat de disputar 629 minuts, l’any passat, a 535 aquesta vegada. A més a més, el brasiler ha tingut descans en partits de màxima exigència com els de l’Athletic Club, el Màlaga i el València.

En el cas d’Alba, el volum de càrrega ha sigut inferior, però no pas per una decisió de l’entrenador sinó perquè va patir una lesió al bíceps femoral que el va deixar fora dels terrenys de joc dues setmanes. El seu lloc l’ha ocupat Adriano -que ha tingut els mateixos minuts que l’any passat-, Mathieu i, quan ha sigut necessari, Sergi Roberto.

Finalment, Gerard Piqué ha sigut l’altre futbolista titular que ha disputat menys minuts, però per poc (691 ara i 705 l’any passat). En el seu cas, ha hagut de complir un partit de sanció a Màlaga per acumulació de targetes i va gaudir d’uns minuts extra de descans en la golejada contra el València de dimecres, quan el partit ja estava resolt i el València jugava amb un futbolista menys.

Tres casos particulars

Més enllà de l’onze titular, hi ha tres casos particulars que val la pena destacar. Un és Marc Bartra, que ha passat a l’ostracisme durant aquests 10 partits del 2016. El central de Sant Jaume dels Domenys només ha jugat tres estones -l’última, dimecres, per donar descans precisament a Piqué-. L’any passat, en canvi, havia jugat la meitat dels partits, dos com a titular. “Bartra té alguns futbolistes que van davant seu -comentava Luis Enrique la setmana passada-. Necessita millorar, té predisposició i ganes i sap que amb mi pot capgirar aquesta dinàmica si aprofita les seves oportunitats”.

En el cas de Sergi Roberto, als seus minuts de la temporada passada hi ha sumat els que tenia l’any passat Xavi Hernández -que aquest estiu ha fet les maletes a Qatar-. Per acabar, el turc Arda Turan compleix dos rols, el que tenia Pedro com a quart davanter (va sumar 318 minuts en aquests 10 partits) i el que complia Rafinha (absent fins a final de temporada per la lesió al genoll).

Que Luis Enrique confia especialment en 15 jugadors ho demostra el fet que enguany ha fet 22 dels 30 canvis possibles. L’any passat en va gastar 27 de 30. A més, el fet de tenir una eliminatòria de Copa poc exigent com la que va tenir contra l’Elx el curs passat li va permetre donar minuts a jugadors del planter, com Gumbau, Adama i Halilovic, futbolistes que juntament amb Samper i Douglas van tenir alguna oportunitat durant aquest inici de 2016. En total, va fer servir 26 jugadors, mentre que enguany n’han sigut 21. I un, Sandro, només ha disposat de 12 minuts de joc, el dia que ni Messi ni Suárez van poder jugar l’anada dels quarts de final de la Copa a Bilbao.

Només ha fet 22 canvis dels 30 possibles

“No faig canvis per fer-los. Si no veig res a la banqueta per millorar el que hi ha a la gespa, no toco l’equip”, deia Luis Enrique després de jugar a Mestalla, en què no va fer cap canvi malgrat l’empat a un final. Aquest 2016 el tècnic només ha fet 22 dels 30 canvis possibles, mentre que el 2015 van ser 27 de 30. En general, com més ajustat és el marcador, menys probable és que faci canvis.

stats