MOTOR
Esports 10/11/2014

Els Márquez entren al selecte grup dels germans campions

Els dos germans de Cervera són els primers que aconsegueixen proclamar-se campions del món de motociclisme la mateixa temporada

NURIA GARCíA
4 min
Àlex i Marc Márquez, campions de Moto3 i de MotoGP l'any 2014 / JAIME REINA / AFP PHOTO

BarcelonaMarc i Àlex Márquez han entrat aquest cap de setmana a la història. Els dos germans de Cervera són els primers que aconsegueixen proclamar-se campions del món del Mundial de motociclisme el mateix any i, per tant, han escrit una nova pàgina del llibre daurat de la història de l'esport de les dues rodes.

Al Mundial de motociclisme, abans d'ells, alguns ja ho havien intentat, com ara els Sarron (Christian i Dominique) i els Aoki (Haruchika, Nobuatsu i Takuma), però només Christian Sarron i Haruchika Aoki van ser campions. D'exemples de germans campions del món sobre dues rodes en tenim un també a casa nostra, a més dels Márquez: els Checa, si bé els de Sant Fruitós van celebrar els èxits en anys separats. Carles Checa va ser campió del món de 'superbikes' l'any 2011, i David Checa, campió del món de resistència el 2004 i el 2014.

En la història de l'esport hi ha molts casos de germans que han compartit èxits. Des del futbol passant pel tenis, fins al bàsquet, el rugbi, l'handbol... molts esports han vist coronar-se a la vegada dos esportistes amb el mateix cognom. Aquí teniu uns quants exemples:

  • Fritz i Ottmar WalterEls germans Walter es van proclamar campions del món de futbol en el Mundial de Suïssa de l'any 1954 amb Alemanya Occidental, després de superar a la final la principal favorita, Hongria (3-2). En aquell Mundial, Walter va marcar quatre gols.
  • Jack i Bobby Charlton L'any 1966, amb Anglaterra, al Mundial de futbol que organitzava el seu país, els dos germans Charlton van aixecar la Copa del Món després de guanyar l'Alemanya Federal (4-2) a Wembley. Bobby, que al llarg dels anys es va convertir en el màxim golejador de la història de la selecció anglesa, va marcar tres gols en aquell Mundial.
  • Ronald i Frank de BoerAmb l'Ajax, abans de fitxar pel Barça, els germans De Boer van guanyar una Lliga de Campions (1994-1995) i cinc lligues holandeses. Ja al Barça, van ser campions de Lliga la temporada 1998-1999. Els germans Baresi, Franco i Giuseppe, també han aconseguit èxits, si bé mai a la vegada.
  • Pau i Marc GasolDesprés de passar pel Barça de bàsquet, els dos germans Gasol van fer el salt a la NBA, on Pau ha guanyat dos anells de campió amb els Lakers. Tots dos junts han estat campions del món al Japó amb la selecció espanyola i, a més s'han penjat la medalla de plata als Jocs Olímpics de Londres 2012.
  • Alberto i Raúl EntrerríosEls dos germans Entrerríos van guanyar l'or al Mundial d'handbol de Tunísia l'any 2005 amb la selecció espanyola. A més, Alberto va guanyar també el Mundial d'Espanya del 2013.
  • Luka i Nikola KarabaticAmb la selecció francesa, van proclamar-se campions d'Europa l'any 2014, a Dinamarca.
  • Katrine i Kristine LundeLes bessones Lunde són campiones del món d'handbol (al Mundial del Brasil 2011) amb Noruega. A més, també tenen dos ors olímpics: als Jocs Olímpics de Pequín 2008 i als de Londres 2012.
  • Bob i Mike BryanEls germans Bryan, que formen parella en tenis, han guanyat 101 títols de dobles, i en són el número 1. El 2006 es van convertir en una de les poques parelles que ha guanyat els quatre títols de Grand Slam i la Tennis Masters Cup. A més, també han guanyat la Copa Davis (2007) i la medalla d'or als Jocs Olímpics de Londres 2012.
  • Venus i Serena WilliamsEntre les dues acumulen 8 medalles olímpiques d'or. En total, Serena ha guanyat 33 títols de Grand Slam (18 individuals, 2 de dobles mixtos 13 de dobles femenins, fent parella amb la seva germana Venus). A casa nostra, els germans Sánchez Vicario (Arantxa i Emilio) també han aconseguit títols, però no en van guanyar cap de manera conjunta.
  • Ben i Owen FranksEls dos jugadors de rugbi han guanyat la copa del món de rugbi del 2011 amb els All Blacks, la selecció de Nova Zelanda.
  • Jannie i Bismarck du PlessisL'any 2007, a França, els germans Du Plessis van convertir-se en campions del món de rugbi amb la selecció sud-africana.
  • Eli i Peyton ManningEls dos 'quarterbacks' nord-americans són els únics germans que han guanyat la Superbowl. No van aconseguir-la junts, però sí en anys consecutius. Peyton va guanyar-la l'any 2006 i un any més tard, Eli n'era el vencedor.
  • Henrik i Daniel SedinEls dos germans Sedin, formant part de l'equip d'hoquei gel suec, van guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics d'hivern de Torí 2006 i al Mundial de Suècia i Finlàndia 2013.
  • Vitali i Wladimir KlistschkoEls germans ucraïnesos han estat els dominadors del món de la boxa. Vitali va aconseguir el títol de campió del Consell Mundial de Boxa el mateix any que el seu germà Wladimir era campió de la Federació Internacional de Boxa, de l'Organització Internacional de Boxa i de l'Organització Mundial de Boxa. Són els únics germans campions mundials de pes pesant que ho han aconseguit de manera simultània. Qui és el millor? Els dos, malgrat que els han ofert molts diners, mai s'han volgut enfrontar.
  • Janica i Ivica KostelicEls germans Kostelic van penjar-se diverses medalles als Jocs Olímpics d'Hivern des que va començar el segle XXI. Janica ha guanyat quatre medalles d'or (tres a Salt Lake City 2002 i una a Torí 2006) i dos de plata, mentre que el seu germà Ivica ha guanyat quatre medalles de plata. Als Mundials, Janica té cinc medalles d'or (guanyades a St. Moritz i a Bormio) i Ivica, una (St. Moritz).
  • Andreas i Hanni WenzelEls dos germans de Liechtenstein van guanyar la Copa del Món d'esquí l'any 1980 en la categoria masculina i femenina.
  • Jonathan i Alistair BrownleeEls germans Brownlee són els grans dominadors del triatló. Alistair va aconseguir l'or i Jonathan el bronze als Jocs Olímpics de Londres 2012. A més, Jonathan és campió mundial l'any 2012 i subcampió el 2013 i Alistair, campió del món l'any 2009.
  • Guilherme i Rafael MendesEls germans brasilers dominen el jiu-jitsu, un art marcial japonès. Guilherme va ser campió del món de la categoria -64 els anys 2009, 2011, 2012 i 2014, mentre que el seu germà Rafael ha guanyat els Mundials de la categoria -70 els anys 2010, 2011, 2012 i 2014.
  • Jonathan i Charlie McKeeL'any 2001, a Malcesine, Itàlia, els germans McKee van convertir-se en campions del món de la classe 49er de vela.
  • Daida i Iballa RuanoLes germanes de Gran Canària, sobretot Daida, dominen el món de windsurfing. Ella ha estat sis cops campiona del món mentre que la seva germana ha estat finalista diverses vegades.
  • Gee i Rachel AthertonEl món de la bicicleta de muntanya té un cognom que acostuma a estar entre els noms dels participants que pugen al podi: Atherton. Rachel ha estat campiona del món l'any 2008 i tercera els anys 2011, 2012 i 2013 mentre el seu germà Gee ha estat campió del món el 2010 i tercer el 2011.
stats