Atletisme

Qui és el misteriós 'runner' milionari que va fer justícia a la Marató de Boston?

Un aficionat paga de la seva butxaca els 75.000 dòlars de premi a la guanyadora legítima del 2014

3 min
El grup principal de corredores durant la 118a Marató de Boston el dilluns 21 d'abril de 2014.

BarcelonaDeu anys després que Buzunesh Deba acabés com a legítima guanyadora de la Marató de Boston del 2014, l'atleta etíop ha aconseguit cobrar els diners del seu premi. Els 100.000 dòlars (75.000 per guanyar i 25.000 per batre el rècord) no li han arribat de la Boston Athletic Association, l'organitzadora de la mítica prova, sinó d'un misteriós runner milionari que va decidir fer justícia pel seu compte.

La primera atleta a travessar la línia de meta va ser Rita Jeptoo, però la kenyana va ser desqualificada per donar positiu en un control posterior. El problema és que, quan es va conèixer la notícia, ella ja havia cobrat els diners del guardó i mai els va tornar. Deba va explicar la seva història al Wall Street Journal i a la CBS. "Ella es va aprofitar de la meva situació. Vaig pensar que tot canviaria després de sentir la notícia, però res", explica Deba, a qui el 2016 l'organització va comunicar oficialment que era la guanyadora.

La Boston Athletic Association, organitzadora de la marató, no va donar els diners del premi a Deba perquè Jeptoo mai els va tornar. "Després de la decisió del Tribunal d'Arbitratge Esportiu, vam començar a reclamar els premis en metàl·lic a Rita Jeptoo. Com que l'assumpte encara està en curs, no podem fer més comentaris en aquest moment. Estem en el procés d'intentar recuperar els diners del premi atorgat a Jeptoo per poder pagar a Deba", lamenten els organitzadors.

Quan va conèixer la situació, Doug Guyer, un empresari i admirador confés de la Marató de Boston, va moure fitxa i va donar els 75.000 dòlars (uns 69.300 euros) que hauria de rebre Deba per la victòria. A més, farà el mateix amb els 25.000 dòlars (uns 23.100 euros) pel rècord si l'organització no els hi dona. "Simplement cal fer el correcte i després, si has de recórrer a advocats per recuperar-ho, fes-ho", assegura Guyer, que qualifica de "política ridícula" el fet d'endarrerir el pagament a la guanyadora real fins que l'organització no recupera els diners de l'atleta desqualificada. "Es tractava simplement de corregir un error que havia estat pendent durant 10 anys", afirma en declaracions al Boston Globe.

"És un miracle"

Deba encara no s'ho creu. "Em vaig posar a plorar quan ho vaig saber. Per a nosaltres és un miracle. És un canvi de vida. Hem estat esperant molt de temps. Això em permetrà entrenar de nou. No tinc patrocinador. Hem de pagar per tot i tinc dos fills. Els diners els destinarem a l'entrenament i a la meva família", diu.

Guyer és un exjugador de futbol americà molt aficionat a la Marató de Boston. La guanyadora legítima de la cursa viu al barri novaiorquès del Bronx. La primera alegria li va arribar al 2016, quan la van informar de la desqualificació de Jeptoo. "Era al meu apartament i vaig començar a saltar d'alegria. Va ser la meva gran victòria", recorda l'atleta, que continua considerant l'organització la seva família.

Durant deu anys, Deva va guardar silenci, ja que tenia por que si deia alguna cosa no seria convidada de nou a la prestigiosa cursa. "La situació va començar a canviar quan un amic meu va venir al meu apartament i va mirar el meu trofeu de segona classificada i em va preguntar on era el veritable trofeu. Li vaig dir que mai me n'havien enviat cap. Es va disgustar molt i vaig decidir explicar la meva història", assegura. La notícia va arribar a Guyer, que va decidir anticipar els diners, tot esperant que en el futur sigui l'organització la que restableixi l'honor de la veritable guanyadora.

stats