Derbi
Esports RCD Espanyol 31/03/2023

El Girona, decidit a desbancar l’Espanyol com a segon club de futbol de Catalunya

Els blanc-i-vermells busquen oportunitats per créixer, fet que contrasta amb les limitacions dels blanc-i-blaus

3 min
Arnau Martínez i Braithwaite persegueixen una pilota durant el derbi de la primera volta

BarcelonaLa història, com el cotó fluix, no menteix: l’Espanyol s’ha guanyat a pols ser reconegut com el segon club de futbol de Catalunya. La seva trajectòria l'avala: 87 temporades a Primera, amb 2.804 partits i 995 victòries. Quatre Copes del Rei llueixen al seu palmarès. Per si no n'hi hagués prou, només en sis temporades un altre equip català –que no fos el Barça– ha aconseguit quedar per sobre dels blanc-i-blaus a la classificació: el Sabadell, en quatre ocasions (1943-44, 1946-47, 1968-69 i 1969-70); el Gimnàstic de Tarragona, en una (1947-48) i, finalment, el Girona, l’únic que capaç d’assolir aquesta fita en el darrer mig segle. 

Els blanc-i-vermells tenen una història més modesta a l’elit: tres temporades, 102 partits i 31 victòries. Però el seu present els situa com un ferm aspirant a discutir, d'ara endavant, la condició de segon millor club català de Primera. Dissabte (14 h, DAZN), a Montilivi, els gironins tindran l’oportunitat d’allunyar-se set punts de l’Espanyol i d’acostar-se una mica més a l’objectiu de la permanència. Consolidar-se a Primera Divisió és el principal objectiu del club des de l’entrada al seu capital del City Football Group. L’arribada de Chen Yansheng a l’Espanyol, en canvi, no ha servit per consolidar l’Espanyol al top-8 de la Lliga. Les limitacions de l’empresari xinès per invertir en el seu club contrasten amb el potencial, econòmic i esportiu, del grup que controla el Girona. 

Els blanc-i-blaus, que tenen el descens a només un punt, porten diversos anys acusant a la classificació una gestió esportiva força millorable. La plantilla actual de l’Espanyol ha costat 46,9 milions d’euros, més del doble dels 22 milions que ha invertit el Girona en la seva. En els últims anys, els gironins s'han beneficiat de les sinergies esportives que crea la xarxa mundial de clubs del City Football Group. Així, ha obtingut diversos jugadors cedits o lliures: des de Couto a Castellanos, passant per l'ex de l'Espanyol Yangel Herrera, Pablo Moreno, Bustos o Aleix Garcia, entre d'altres. Unes incorporacions low cost que els permeten focalitzar els recursos en altres reforços. L’Espanyol, a banda de l'inesgotable planter que té, ha hagut de recórrer a jugadors lliures després d’haver invertit força diners en futbolistes que no han donat el rendiment esperat. La Lliga permet als blanc-i-blaus gastar 69,9 milions aquest curs, pels 43,7 del Girona. Això sí, el cost de totes dues plantilles no s’ajusta al seu valor de mercat real: la dels gironins està valorada en uns 126 milions, per sobre dels 113 de la dels espanyolistes, segons el portal especialitzat Transfermarkt.

L'Espanyol té el doble de socis que el Girona

Pel que fa a seguiment, l’Espanyol té el doble de socis (27.000 pels 13.000 dels gironins), de seguidors a les xarxes socials (4,5 milions per 2,5) i també d’espectadors de mitjana en l’actual Lliga (20.205 a 11.110). Amb tot, els blanc-i-blaus no omplen ni mig Cornellà-El Prat (49,8%), mentre que el Girona eleva aquest percentatge al 82%. Els blanc-i-vermells tenen al cap reformar i ampliar l’estadi –de titularitat municipal–, un projecte que han ajornat perquè han prioritzat tirar endavant una nova ciutat esportiva a Vilablareix on invertiran 25 milions. Actualment entrenen a La Vinya, en unes instal·lacions cedides per l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar. L’Espanyol, que sí que té estadi i ciutat esportiva en propietat, busca una nova parcel·la per ubicar-hi els seus equips professionals. Un projecte condicionat pel seu present i pel futur immediat: mantenir-se a Primera. Montilivi pot marcar un punt d’inflexió.

stats