RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 13/10/2021

Els plans de l’Espanyol amb els diners de CVC

El club blanc-i-blau comença a concretar com repartirà els 80 milions que rebrà

i
Roger Requena
3 min
L'estadi de Cornellà-El Prat és un dels punts on l'Espanyol vol invertir part dels fons de CVC

L’Espanyol està definint les línies mestres al voltant de les quals pivotaran les inversions que farà amb els 80 milions que rebrà fruit de l’acord entre la Lliga i el fons d’inversió CVC. El principal gruix (uns 56) es destinarà a la creació i millora d’infraestructures, mentre que la resta es repartirà en millorar la plantilla (12) i eixugar un deute (12) que quedarà gairebé cancel·lat. 

El principal projecte és la creació d’una nova ciutat esportiva, que tindrà un cost aproximat de 20 milions. “Ens agradaria que fos a Cornellà, però no s’acaba el món allà. No perdrem el temps, anirem on hi hagi voluntat política”, expliquen a l’ARA des dels despatxos nobles de l’RCDE Stadium. El club ja té localitzades tres ubicacions alternatives en cas de tornar a trobar-se una resposta negativa de l’Ajuntament de Cornellà, que ja va rebutjar una gran ciutat esportiva que pretenia aglutinar tots els equips del club. El nou projecte que proposaran, amb un format més reduït, s’ubicaria en uns solars que hi ha a un quilòmetre i mig de l’RCDE Stadium, i que queden a tocar de l’enllaç que uneix Cornellà amb Sant Boi de Llobregat. 

Els diners del fons inversor permetran accelerar aquesta operació sense haver de destinar-hi fons obtinguts per la venda de jugadors, com havia passat abans per pagar la construcció de l'actual estadi espanyolista. Un cop es tanqui l’acord amb CVC, l’Espanyol preveu un termini d'uns sis mesos per determinar on ubicarà la nova ciutat esportiva i d'un any més per arreglar els serrells burocràtics. En el millor dels escenaris, les obres podrien començar el 2023 i la instal·lació es podria inaugurar el 2024. En funció del destí final, es decidirà si es destina al futbol d’elit o al planter.

Aquest espai inclouria una residència pròpia. Actualment, l’Espanyol paga un lloguer per cada nen a qui acull la residència Josep Manel Casanova. El club vol comercialitzar paquets de formació i d’experiències per a nens i clubs de tot el món. “Són productes molt rendibles que avui dia no podem aprofitar. Estem subexplotant la formació dins del futbol perquè la ciutat esportiva actual està saturada”, lamenten des de l’entitat. 

Pendents de permisos a l'RCDE Stadium

També hi haurà millores a l’RCDE Stadium. El club vol ampliar i reforçar la seva oferta de cara a les entrades VIP, afegint més places de pàrquing, més experiències i serveis com un restaurant amb vistes a la gespa. “L’estadi encara té un desenvolupament comercial que no s’ha pogut executar per culpa de no haver negociat bé els serrells del pla urbanístic”, alerten. L'Espanyol negocia actualment amb les administracions locals l'ampliació de permisos per poder oferir determinats negocis (com ara un gimnàs) en locals que ara per ara té infrautilitzats. L’espai que hi ha entre l’estadi i el centre comercial Splau, els locals de la façana de Cornellà, l’edifici que s’ubica sobre el túnel del vent o la pantalla led, que fa mesos que està apagada a causa de la fallida de l’empresa gestora, són altres actius que el club s'afanya per poder gestionar i comercialitzar aprofitant l'impuls dels fons que arribaran.

El marxandatge és una altra de les assignatures pendents. El club vol tornar a tenir una botiga al centre de Barcelona i moure la que tenen a l’estadi a l’entrada de l’Splau, on hi ha força més trànsit. A més, negocia tenir presència en córners d’una destacada cadena al detall. 

Les condicions de CVC

Un cop es tanqui l’acord, el club blanc-i-blau rebrà un 40% dels fons (uns 32 milions). La resta s’ingressaran en tres pagaments de 16 milions els mesos de juny del 2022, 2023 i 2024. CVC es quedarà el 10,95% dels drets audiovisuals dels clubs que han subscrit l’acord durant els pròxims 50 anys. Si es pren com a referència la xifra ingressada per l'Espanyol en el seu últim curs a Primera (2019-20), gairebé 60 milions, el club deixaria d'ingressar uns 6,5 milions anuals. D'aquesta xifra, però, se'n restarien els 80 milions avançats. És a dir, que la part neta que no ingressaria el club seria d'uns 4,5 milions. 

Aquest descens es veuria compensat per l’augment d'ingressos que es generaran per dues vies, a través de les inversions articulades amb els 80 milions anticipats per CVC i amb el creixement que experimentarà la venda dels drets audiovisuals de la Lliga: de cara a la pròxima dècada hi ha projectat un 40% de creixement de la xifra destinada als clubs.

stats