Esports
Esports 02/11/2020

El sector esportiu recorre al TSJC la suspensió de l’activitat i el tancament d’instal·lacions

3 min
Samantha Sauri al Velòdrom Municipal d’Horta Miquel Poblet.

BarcelonaEl sector esportiu ha presentat aquest matí un recurs davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la resolució SLT/2700/2020, de 29 d’octubre, dels consellers de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per contenir el brot epidèmic de la pandèmia de covid-19 a Catalunya.

"Entenem que la mesura és desproporcionada i contradictòria si el que es persegueix és la contenció del virus. L'esport és un aliat per prevenir el coronavirus. El primer motiu és perquè algú que fa esport està més preparat per combatre el virus. A més, l'esport només és responsable del 0,28% dels brots. La gent continua fent esport de manera desorganitzada i, per tant, la traçabilitat es complica. La capacitat d'expansió del virus és més gran amb els centres esportius tancats", ha argumentat Gerard Esteva. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya espera conèixer entre dimecres i dijous si el tribunal concedeix la suspensió cautelar de les mesures.

"Nosaltres som part de la solució, uns aliats del sistema de Salut. L'esport és una activitat essencial. És una decisió errònia perquè l'esport organitzat ha fet bé la feina i ha seguit els protocols pactats. Demanem una reflexió a la Generalitat, a qui no li demanem res que no s'estigui fent a la resta de l'Estat", ha opinat Esteva. El dirigent ha recordat les conseqüències que la mesura tindrà. "Els efectes econòmics al sector seran devastadors. La situació és d'alarma social. La primera onada va afectar set de cada deu treballadors del sector. Prenem mesures que la resta d'Europa està prenent pel que fa a les prohibicions, però no pel que fa a les indemnitzacions", ha avançat el dirigent, que xifra en 1.300 milions d'euros les pèrdues del sector i en tan sols 10 milions les ajudes aprovades. "Veurem si la tresoreria de les federacions i els clubs pot aguantar".

Partit de la Lliga Catalana entre els equips sèniors femenins del Club Basket Almeda i el Futbol Club Barcelona.

El Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya s'ha afegit a la demanda. "Tenim la sensació que qui pren les decisions té molta pressió, però nosaltres hem perdut totes les hores d'entrenament dels esportistes. Des del món de l'esport s'han fet les coses bé i ara s'elimina la possibilitat de control. Demanem una mica de seny per a l'esport, que és un servei essencial", ha explicat Pere Manuel, president del Coplefc.

"El sedentarisme també és una pandèmia i l'esport ha de ser considerat un servei essencial. Tancar les instal·lacions fa augmentar la inseguretat i complica la traçabilitat", ha recordat Josep Viladot, president de Gestiona. "Hi ha moltes cadenes de valor que estan tocades de mort. Moltes de les empreses no podran sobreviure. Els metges prescriuen activitat física i, per tant, hem de tornar a fer-la de manera segura. L'esport és una de les millors eines per superar aquesta crisi. Pensem que les decisions es prenen des de la ignorància", ha criticat Oriol Serra, gestor d'Indescat.

Enric Bertran, president de la Federació Catalana de Natació, ha donat veu als clubs catalans. "Si els clubs tanquen, no tenen ingressos i tindran pèrdues econòmiques. Hauran de tancar o reduir el pressupost. Aquest greuge posa en risc el model d'èxit de l'esport català", ha analitzat. "Portem temps treballant amb protocols que asseguren la seguretat de la pràctica esportiva. Hi hem invertit recursos i ens hem coordinat per oferir les màximes garanties", ha dit Oriol Camacho, secretari general de la Federació Catalana de Futbol (FCF).

Recollida de signatures

La UFEC encapçala una recollida de signatures amb què es pretén posar en valor un sector “que incideix directament en la millora de la salut, en l’educació i la formació, en la inclusió social de col·lectius desfavorits, en la lluita per la integració social i la igualtat d’oportunitats, així com contra el racisme, la violència i el dopatge”. La xifra d'adhesions s'acosta a les 80.000.

Argumentari del recurs
stats