LA GESTIÓ DEL VESTIDOR
Esports 28/10/2011

Els silencis de Guardiola també comuniquen

Albert Solé
3 min
LES XERRADES DE GUARDIOLA Durant els entrenaments,  I abans i després dels partits,  el tècnic sempre té llargues converses col·lectives amb els seus jugadors.

Molta gent quan va sentir Bojan Krkic sincerar-se amb Albert Om al programa El convidat de TV3 i parlant de la seva relació amb Pep Guardiola es va sorprendre. "Com que el Pep no es va acomiadar de Bojan?", "Com és que no parlava més amb ell per saber què li passava?", es preguntava l'espectador poc habituat al dia a dia d'un equip de futbol. I quan encara no s'havien recuperat del xoc de veure com va patir el noi de Linyola l'última temporada al Barça, apareix l'ivorià Touré Yaya, i un any i mig després d'haver deixat el club pel Manchester City també diu que durant un any no va poder parlar amb ell cap vegada, i que si hagués pogut fer-ho segurament s'hauria quedat. Aquestes dues revelacions consecutives van fer reaparèixer a l'actualitat les paraules de Zlatan Ibrahimovic pocs dies abans de signar la baixa pel Barça i el fitxatge pel Milan: "[Guardiola] només ha parlat amb mi dos cops en un any". Aquesta frase havia quedat enterrada sota un munt de desqualificacions i retrets plens de ressentiment -"És un filòsof" i "té poca experiència per gestionar un grup de 22 estrelles"-, però ara tornava a reflotar. Tres jugadors queixant-se de manca de comunicació entre ells i l'entrenador del Barça no són una casualitat ni un cas aïllat. Però la pregunta és, ¿tenen raó de queixar-se? La manera de tractar determinats jugadors de Guardiola és anormal en l'esport d'elit?

La mà esquerra de Pep

El problema principal d'aquestes declaracions de jugadors que han deixat el Barça és que acusen Guardiola d'actuar d'una manera covarda, quan la imatge que entre tots hem creat del de Santpedor és idíl·lica. Segons Xesco Espar, expert en coaching i exentrenador del Barça d'handbol, "el que ha passat no és pas anormal en un vestidor, els entrenadors no són déus, i la relació entre un tècnic i un jugador és la mateixa que entre dues persones", i assegura que "un jugador professional ha de trobar vies per arribar a l'entrenador si té dubtes, i per això existeix la figura del capità o del segon entrenador".

Per la seva banda, el periodista d'Ona FM que segueix l'actualitat dia a dia del Barça, Albert Llimós, ha escrit recentment en el seu blog arran de les paraules de Touré dites a la seva ràdio: "Guardiola no és diferent del cap que puguis tenir a l'oficina, al taller o la multinacional on treballes. El seu objectiu principal és saber treure el millor rendiment dels seus. Per fer-ho, ha d'analitzar com tractar el grup, què és millor per al conjunt dels treballadors. I, en aquest cas, ell aposta pel nucli dur, els de la casa, i Leo Messi. Si aquests estan amb mi, el vaixell tirarà endavant. Els que no s'hi sumen, de cap al mar. I Touré n'és un exemple". Guardiola ha fet una aposta davant la impossibilitat de poder tractar tots els jugadors de manera individual, i quan un tria, sempre hi ha damnificats que es queden pel camí.

Emilio Guerra, un dels jugadors que van formar part del filial blaugrana que va entrenar Guardiola en el seu debut com a entrenador a Tercera Divisió -ara juga al Puertollano de Segona B- explica que té un molt bon record del tracte rebut pel de Santpedor: "Parlava amb tothom i sabia com tractar cada jugador". I afegeix: "Guardiola no et donava explicacions de per què no et feia jugar, però sabia tenir a tothom motivat".

Un cas apart: Eto'o

El primer divorci sonat de Guardiola amb un jugador de la seva plantilla és amb Samuel Eto'o, però en el seu cas la manca de comunicació no hi va tenir res a veure. De fet, una vegada Guardiola va citar Eto'o al seu despatx per parlar i el camerunès el va plantar. L'entrenador del Barça va qualificar la ruptura de "falta de feeling", ja que el futbolista camerunès sempre ha assegurat que mai es va discutir ni barallar amb Guardiola. Del que sí que es va queixar Eto'o en marxar, igual que ho han fet Bojan i Touré, és que Guardiola mai els va explicar perquè no els volia al Barça. "Jo no sé com ho fa el Barça ara, però en molts equips la tasca d'acomiadar els jugadors amb els quals no es compta és del secretari tècnic, no de l'entrenador", explica Xesco Espar.

stats