FUTBOL

Els tests arriben al futbol enmig dels dubtes dels esportistes

Els jugadors de l'Eibar expliquen que "tenen por" de tornar a la feina

Roger Martí, jugador del Llevant, arribant a la cita per fer-se el test / EFE

Arribant amb els seus vehicles i amb mascaretes, els futbolistes dels tres clubs professionals catalans, el Barça, l’Espanyol i el Girona, passaran els tests del covid-19 aquests dies. Dimecres en el cas del Barça i el Girona, i un dia més tard l'equip blanc-i-blau. El futbol segueix avançant en un retorn a la feina que segueix envoltat de molts interrogants i dubtes, tant dins dels equips com fora. “Si cal tornar a la feina hi tornarem, no passa res, com tanta gent. Però no entenc per quina raó nosaltres podem fer-nos uns tests quan sembla que gent que treballa als hospitals encara no ha pogut fer-se”, es queixava el jugador del Celta Denis Suárez.

Els primers futbolistes professionals es van fer els tests ahir. Els que abans s’han posat en marxa són els clubs valencians: si dissabte el València ja va fer proves físiques individuals al seus jugadors per saber com estan i intentar evitar lesions, ahir el Llevant va ser el primer equip a fer tests del covid-19. Seguint un horari per no trobar-se amb els seus companys, els futbolistes de l’equip granota van ser citats a l’estadi Ciutat de València per fer-se les proves. Tots amb mascareta, guants i la roba que faran servir per entrenar-se dins d’una bossa tancada. “Com a molt ens hem creuat dos jugadors, per evitar estar junts, i ens ha tocat parlar mantenint la distància. És estrany, però és el mateix que els passa a milers de persones que tornen a la feina”, va dir el capità de l’equip, Morales, que va admetre tenir dubtes. “D’una banda vull tornar a la feina, i entenc que interessa acabar la competició perquè hi ha diners en joc. Però de l’altra crec que abans caldria assegurar-se que es fan els tests a col·lectius als quals els fan més falta”, va dir. El seu company d’equip Coke es va mostrar tranquil: “El protocol sembla clar, però un cop s’acosti el retorn als partits patiré per si cal estar concentrat molts dies seguits o si hi ha risc de contagiar els meus familiars”.

Rufete: "No considerem cap altra opció que seguir a Primera"

Segons fonts de la lliga espanyola, els tests als esportistes, membres dels cossos tècnics i treballadors de les instal·lacions podrien acabar amb uns “20 o 30 positius”. A Alemanya, un país amb menys casos, han sigut 10 positius amb més de 1.700 tests al futbol professional. El protocol de la Lliga és que aquests positius no aturin el procés de tornada a la feina. “Com ha passat a Alemanya, si hi ha un positiu aquesta persona es quedarà en quarantena a casa, però la resta de l’equip s’anirà entrenant en sessions individuals. Aquests dies no hi ha risc de contagi perquè els futbolistes no comparteixen espais”, ha explicat el president de la Lliga, Javier Tebas. No tots els jugadors ho veuen igual de clar.

“Tenim por”

Així, els futbolistes i el cos tècnic de l’Eibar han escrit un comunicat en què recorden que no podran “complir la primera recomanació de tots els experts, el distanciament físic”, quan toqui jugar partits. La plantilla del conjunt basc no descarta plantar-se i negar-se a entrenar-se si consideren que no hi ha prou garanties de seguretat. “Ens inquieta que, per fer el que més ens agrada, puguem contagiar, infectar els nostres familiars i amics i, fins i tot, contribuir a un nou brot de l’epidèmia, amb les terribles conseqüències que això comportaria per a tota la població”, manifesten. La resposta de la Lliga ha sigut explicar que el protocol per a aquests pròxims dies, en què els entrenaments són individuals, “és tan segur com anar al supermercat”, segons el mateix Javier Tebas. L'Eibar de fet, ha anunciat entrenaments individuals aquest dissabte, tot i que els podria suspendre si considera que no hi han garanties de seguretat.

L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) s’havia posicionat en contra dels tests i dels entrenaments si no tenien el suport del ministeri de Sanitat. Però un cop amb el vistiplau, defensen que es puguin fer entrenaments si es compleixen tots els requisits de seguretat. Seguint aquestes normes, ahir un treballador de la Lliga va inspeccionar la Ciutat Esportiva Joan Gamper del Barça, la Ciutat Esportiva Dani Jarque de l’Espanyol i les instal·lacions de la Vinya del Girona. Després dels tests, que es faran entre avui i demà, la idea del Barça i el Girona és poder fer els primers entrenaments individuals ja divendres, mentre que l’Espanyol esperarà fins a la setmana vinent.

Per la seva banda, Alemanya va autoritzar el retorn de la lliga el pròxim 15 de maig. A Itàlia els clubs també van tornar a la feina, amb els primers entrenaments. Però altres lligues, com la francesa, ja han donat per acabada la temporada. A Espanya el retorn a la feina s’està fent malgrat que molts jugadors dubten que els partits tornin aviat.