Coca de sobrassada, mascarpone o gintònic, les propostes més originals per Sant Joan

El gremi de pastissers reivindica la qualitat de les coques artesanes, sense colorants ni conservants, per sobre de les industrials

S'acosta la nit més curta de l'any i els pastissers catalans estan treballant de valent per tenir a punt les coques que es consumiran durant la revetlla. Tot i que les coques clàssiques -–de brioix amb fruites i pinyons, de llardons i farcida de crema– són les que tenen més èxit, molts pastissers s'han apuntat a la innovació i proposen coques originals i molt sorprenents. Un exemple és la pastisseria Bonastre, de Barcelona, que ha creat el gelat de coca de Sant Joan. O Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters, a Sant Esteve de Palautordera, que va ser el guanyador del concurs Millor Croissant Artesà de Mantega i ha fet una coca de croissant caramel·litzat farcida amb mascarpone i cirera. Oriol Balaguer també fa una aposta pels sabors alternatius: de 'cheesecake', de maduixes o de festucs. La pastisseria Formentor, de Barcelona, prepara una coca amb sobrassada i sucre, i el pastisser Daniel Jordà, per la seva banda, ha creat una nova coca, en aquest cas, de gintònic amb maduixes i pinyons, coronada amb sucre moreno.

Un 2% més de coques que l'any passat

Els catalans menjarem aquest any més d’1.630.000 coques artesanes de Sant Joan, un 2% més que l’any passat, segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província. Això suposa que, només a Barcelona, es vendran unes 920.000 coques artesanes de pastisseria.

De mitjana, els preus de les coques es mantindran entre els 16 i els 35 €, en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d’ingredients com el pinyó.

Coques artesanals, millor

El Gremi ha volgut destacar que la coca artesanal de pastisseria s'elabora al dia, 24 hores aproximadament abans de ser consumida, i en destaca la qualitat. El president del Gremi, el pastisser Elies Miró, assegura que "la coca de Sant Joan de pastisseria, acabada de fer, no es pot comparar amb la del supermercat, elaborada de forma industrial, preparada per mantenir-se durant setmanes o mesos al lineal, amb tota mena de conservants i colorants i més sucres que l’artesanal”.

Més continguts de