Existeixen els aliments afrodisíacs?

La gastrosexologia estudia com aliments o condiments influeixen en la segregació de substàncies, com les endorfines, relacionades directament amb el plaer sexual

Efe
01/03/2014

MadridQui no ha fantasiejat alguna vegada amb una d'aquelles escenes de pel·lícula en què dos amants s'abandonen a la passió amb una maduixa als llavis? La maduixa eròtica ha deixat de ser, però, un element del cine per convertir-se en ciència: la gastrosexologia, un camp que estudia com diferents aliments o condiments influeixen en la segregació de substàncies, com les endorfines, relacionades directament amb el plaer sexual. I una ciència que ha emès ja el seu veredicte: ni maduixes ni ostres són afrodisíaques.

Psicologia, sexologia i gastronomia es donen la mà en aquesta disciplina en la qual la psicòloga clínica i sexòloga Mónica Novas treballa des de fa quatre any analitzant els mecanismes psicològics "vinculats al plaer de menjar". Posar en la mateixa frase sexe i menjar fa pensar directament en ostres, canyella, maduixes amb nata o cava, tots ells productes amb fama d'"afrodisíacs". No obstant això Novas explica en una conversa amb Efe que no existeixen els aliments afrodisíacs com a tals, sinó que en "un 80 % dels casos es tracta de suggestió". Amb tot, sí que hi ha "alguns productes amb certes propietats químiques" que influeixen en la segregació de substàncies que intervenen en el plaer.

Cargando
No hay anuncios

"Per què prendre picant té el mateix efecte que estar a prop de la persona que t'agrada?", es demana Mónica Novas. La resposta és que entre els efectes que comparteixen el picant que es gaudeix en les papil·les gustatives i el picant que envaeix altres parts del cos davant l'expectativa i la culminació de la trobada amb la persona per la qual se sent desig es troben "la sudoració i l'augment de la temperatura corporal".

Hi ha uns receptors del dolor que són els mateixos que estimula el picant. Quan ens cremem, per compensar el dolor es generen endorfines. Quan es consumeix picant la reacció és semblant i se segreguen hormones de la mateixa manera que en els actes previs a una trobada sexual.

Cargando
No hay anuncios

Seria possible conquerir una persona sabent combinar segons quins productes o sabors? "Podria ser", diu Navas, "aconseguint combinacions precises amb què s'aconsegueixi que se segreguin quantitats més elevades de substàncies relacionades amb els moments previs o amb les trobades sexuals". La forma en què es presenten els plats i el lloc en què es prenen també tenen un paper rellevant.