Estils 30/07/2019

Els barrets surten de l'armari

És el moment de coronar-se amb aquests accessoris, que ara es duen amb ales ben amples

Natàlia Costa
6 min
L'estiu és temps de barrets.

BarcelonaQuina és la imatge de l'estiu, si no la d'una gran pamela sobre el cap? Casaments i celebracions a banda, els barrets són un complement perfecte per resguardar-se del sol i omplir d'estilisme el nostre 'look' durant les jornades més agosarades i lliures de tot l'any. Pameles, barrets de palla i gorres marineres surten de l'armari per reivindicar el seu espai estètic però també funcional. Per al Pol Obach, quarta generació de la Sombrerería Obach, nascuda el 1924, els barrets són una peça especialment apropiada per a l'estiu, sobretot per protegir-nos del sol, i de fet considera que com més ala tinguin, millor. Tant els barrets d'estiu com els d'hivern estan dissenyats per protegir-nos de les temperatures més altes i més baixes, però si a l'estiu s'estilen els barrets, a l'hivern, per a protegir-se del fred, "la gent es decanta més pels gorros". Malgrat aquesta estacionalitat, Obach subratlla que avui en dia hi ha molts tipus de barrets i no només cal portar-los en ocasions especials, ja que aquest accessori aporta, a parer seu, molta versatilitat i dona un toc "més formal o arreglat, alhora que també pot fer-lo més trencador i atrevit".

Per a la dissenyadora de barrets Eli Urpi, una marca nascuda el 2010 amb botiga al centre de Barcelona i diferents punts de venda arreu del món, el valor d'un barret és que "fa que un 'look' estigui complet", i que d'alguna manera sigui un 'look' especial per a tot l'any. Malgrat tot, no el reivindica només a l'estiu, però afirma que aquesta estació permet 'looks' més agosarats: "Pots portar pameles més grans", defensa, i concreta que en el cas del seu establiment ven molts barrets per fer viatges d'estiu "gaudint de la relaxació i d'una bona pamela".

Les combinacions dels barrets són tan grans com els efectes del seu resguard.

La professora de barrets de l'escola de moda LCI, Nina Pawlowsky, també organitzadora de la Passejada amb Barret, destaca que una cosa són els barrets i l'altra els gorros, com els de bany i neu: "Penso que un barret és més que el punt sobre la 'i'. Un barret emmarca la cara i, per tant, la part més atraient de la persona", defensa la dissenyadora. A parer seu, el fet que t'escaigui o que arrodoneixi el vestuari que portes és també molt interessant, i està convençuda que una persona vestida d'una manera atractiva ho és més quan porta un barret ben posat.

Sigui com sigui, l'estiu és el terreny dels barrets, especialment per suportar les tòrrides temperatures caniculars i també per a quan es viatja a països càlids, a la platja o al camp. Les seves combinacions són molt variades: des de vestit de bany i vestits de platja llargs fins a pantalons i camisa. Les combinacions són tantes com els efectes del seu resguard.

Barrets panamà i mariner

Tenint en compte el gran ventall de barrets que es poden dur, els més estiuencs són tres o quatre models clau. Concretament, Obach explica que el barret estrella a l'estiu és el panamà, "un barret de palla teixit a mà a l'Equador, molt lleuger i fresc, ideal per a quan fa més calor". Són molts els models de barret existents al mercat per a l'estiu, però d'entre tots ells també són tendència els barrets mariners, "on la gorra de capità o patró de iot s'estan imposant amb força". I més enllà encara hi ha vida, perquè també els canotiers de palla i les pameles amb ala ampla entre les dones són els més utilitzats. Com a gran proposta, Obach assegura que la tendència del 2019 són barrets d'ala ampla i de palla per ara l'estiu.

L'estiu permet apostar per 'looks' més agosarats, com aquesta capellina.

Palla i copes altes

Coincideix a assenyalar aquestes tendències la professora Nina Pawlowsky, i enumera els de palla, els de roba i els panamà, "que són de l'Equador i no són un barret blanc amb una cinta negra, i els de roba", aclareix. "Per a mi els millors són els de qualsevol classe de palla, o fibra vegetal, de més o menys qualitat segons si anem a la platja, de passeig o a un sopar. La palla transpira i al mateix temps ens protegeix del sol directe i és un material meravellós", descriu. Per a ella, la tendència estètica predominant aquest 2019, ja marcada els últims anys, és la de les copes més altes i els colors més vius. Eli Urpi coincideix a assenyalar que entre les tendències de la temporada hi ha els "barrets, pameles, 'maxi hats', xxl i models grans i extremats". De la seva factoria, descriu que es porta especialment el model Le Grand Hat, "un dels més grans i espectaculars", i també un model nou de palla molt fina que dona un aire molt fresc, còmode i elegant.

Homes pràctics, dones a la moda

No exempt a les diferències de gènere, el barret també té les seves versions d'home i de dona: "Tot i que no m'agrada generalitzar, les dones acostumen a ser més sofisticades i intenten combinar el 'look' i anar més a la moda", explica Obach, que detalla que els homes acostumen a buscar més la comoditat i colors neutres per poder-los fer servir en tot moment. Pel que fa a la tria dels clients estrangers i els locals, Obach explica que els estrangers cada cop es diferencien menys, ja que en un món tan globalitzat avui en dia es diferencia més el client per la necessitat o ús que vol donar al barret que no pas pel lloc d'on ve.

Apropiacionisme masculí

També pel que fa a les diferències de gènere, la dissenyadora Nina Pawlowsky assenyala que d'uns anys ençà té indicis que li permeten afirmar que, com a tendència, augmenta sobretot l'ús del barret masculí, i no només en compren homes. "Sembla que apropiar-nos de l'armari anomenat masculí no genera tanta animadversió com altres intents d'apropiació de terrenys que haurien de ser per a tothom i encara no ho són", afegeix la dissenyadora.

els Els barrets són una peça especialment apropiada per a l'estiu, sobretot per protegir-nos del sol.

A l'alçada ideal

Un cop escollit el model, posar-se el barret no és necessàriament una tasca evident i també té els seus secrets. Ha de tapar la cara? Els ulls? El clatell? Com sempre, tot depèn: "Per a un home, a mig front, un dit o menys sobre les orelles, i entrat a darrere fins a mig clatell. Per a les dones, força més calat. Fins i tot poden entrar-hi una mica les orelles i generar una mica de misteri", explica Obach sobre com s'ha de dur aquest accessori. Malgrat tot, la seva recomanació és portar-lo on la persona que l'ha de dur s'hi trobi més a gust, ja que "aquesta serà la clau perquè el client es vegi bé i s'acostumi a dur un barret o gorra de manera tan natural com ens posem cada dia les sabates". Per a Nina Pawlowsky, "l'important, si no hi estàs acostumada o acostumat, és que et miris una bona estona al mirall fins a trobar l'angle que t'escau més i no desistir al primer segon", i ho compara amb la mateixa prova que es fa quan es compren uns pantalons.

De signe de classe a tret personal

Aquest accessori no sempre ha estat coronant els 'looks' de les persones més sofisticades, sinó que "en el transcurs d'un segle, n'ha vist de tots colors", diu Obach, que recorda que si a principis del segle XX el barret era una peça de distinció per marcar una classe social superior a la dels obrers, que anaven amb gorra, avui en dia el barret és un complement de la personalitat i la manera de ser: "Fins i tot hi ha gent que en porta perquè el seu actor o futbolista preferit també en porta", diu. Per una altra banda, Pawlowsky assegura que entre el 1960 i el 2010 l'evolució del barret ha anat declinant. "Tot i que no fa gaire, ho noto sobretot pel que fa als meus estudiants: el barret reclama el seu lloc, sigui com a element decoratiu o utilitari o com a objecte d'atracció d'una imatge personal", afegeix. Eli Urpi considera que els clients que els agraden els barrets són amants de les peces especials, "quasi com col·leccionistes d'obres d'art".

La Sombrerería Obach de Barcelona data del 1924.
stats