Estils 10/02/2020

Uns 'looks' que no passaran a la història

La gran nit de Hollywood no aconsegueix brillar enguany com en edicions passades

Joan Callarissa
6 min

BarcelonaTradicionalment, quan començava la catifa vermella dels Oscars començava l’hora de somiar. Aquesta sensació d’enamorament de determinades obres de costura, però, s’ha anat aigualint al llarg dels anys. Tant que, actualment, la gala ha quedat en un pla estilístic secundari o igual respecte a catifes vermelles d’altres celebracions del cinema com els Globus d’Or o, de fora del cinema, com la Gala del Met.

Enguany, la majoria de les actrius que van trepitjar la red carpet del Dolby Theatre de Los Angeles portaven vestits que, o bé eren irrellevants des del punt de vista estilístic de tan mancats d’ambició, o bé eren directament fracassos dels seus autors. Entre aquest garbuix, es van salvar de la crema comptades excepcions, la majoria de les quals vestint discretes però almenys elegants.

De totes aquestes, la que més aprovació va rebre és l’actriu Natalie Portman, que amb un delicat vestit negre i daurat i una capa reivindicativa va aconseguir anar elegant i moderna amb un disseny d’aires orientals gràcies als seus brodats daurats sobre tela transparent. L’element més punyent de la seva posada en escena va ser la seva capa amb els noms escrits de totes les directores que no havien estat nominades en cap categoria. La reivindicació pot ser elegant i moderna. Per cert, la modernitat de Portman es deu també en bona part al seu tall de cabell estil bob.

On es podia observar també una certa modernitat és en el look de l’actriu Kristen Wiig, que es va posar un futurista vestit de Valentino en tons vermells que va saber combinar amb uns brillants guants negres. La capa estreta i llarga i els volants en horitzontal sortint de la part de la faldilla eren un repte difícil de defensar que Wiig va saber lluir sobre la catifa vermella. El seu cabell curt amb fixador d’efecte humit i la seva aposta pel daurat pel que fa les joies van acabar de completar l’encert de l’estilisme.

Lluny de Wiig, en el terreny de les apostes conservadores, s’hi van poder comptar actrius que ens tenen acostumats a més. Per exemple, la sud-africana Charlize Theron, que va posar-se un Dior d’alta costura completament negre que no tenia res a aportar en el terreny estilístic. Tot i que ella estava perfecta i excepcional, el resultat final era insuls, ja que l’aposta pel tall elevat a la cama esquerra fa molts anys que està en voga i té ja un impacte molt baix. Angelina Jolie ens va insensibilitzar en els Globus d’Or del 2013.

Del mateix color vam veure Penélope Cruz, vestida de Chanel, la marca de la qual és ambaixadora. Portava un vestit d’alta costura inspirat en un que la firma ja va presentar a mitjans dels anys noranta. Les perles per identificar-lo amb la maison eren gairebé un element paròdic.

Margot Robbie va elegir un Chanel vintage del 1994 que li quedava com un guant però que l’allunyava de la reivindicació climàtica que hauria pogut fer si s’hagués notat més que el seu vestit era vintage: no és necessari estrenar per estar perfecta. Fantàstica com ella però amb una baixa capacitat de seducció estètica va acudir a la gala Scarlett Johansson. L’actriu va posar-se un vestit llarg de paraula d’honor signat per la firma Oscar de la Renta que intentava sense èxit casar una faldilla clàssica amb un cosset galàctic. Una batalla conceptual tan evident que impedia qualsevol opció a l’actriu de salvar la creació. I la nit.

Kristen wiig

Kristen Wiig, vestida amb un Valentino

Saoirse Ronan

L'actriu, nominada pel seu paper a Mujercitas, va ser una de les més originals de la nit amb aquest vestit firmat per Gucci.

Saoirse Ronan amb un vestit espectacular

Renné Zellweger

Una de les grans protagonistes de la nit. L'actriu nord-americana es va endur l'Oscar a millor actriu pel seu paper a Judy. Va lluir aquest vestit d'Armani Privé.

Renné Zellweger amb la seva estatueta a millor actriu

Joaquin Phoenix

L'altre gran protagonista de la gala –que es va endur l'estatueta a millor actor per Joker– va portar el mateix esmòquing de Stella McCartney que porta lluint tota aquesta temporada per demostrar la seva lluita per la sostenibilitat i el medi ambient.

oaquin Phoenix, guanyador de l'Oscar al millor actor, a la seva arribada a la cerimònia

Scarlett Johansson

L'actriu, doblement nominada, va optar per aquest vestit amb escot paraula d'honor d'Oscar de la Renta.

Scarlett Johansson a la catifa vermella

Laura Dern

Dern, que s'ha endut el premi a millor actriu secundària, va triomfar amb aquest vestit senzill i espectacular d'Armani Privé.

Laura Dern, amb la seva estatueta

Natalie Portman

L'actriu va lluir un dels vestits més comentats de la nit perquè portava una capa on apareixen brodats els noms de totes les directores que no han estat nominades per l'Acadèmia. La peça la firma Dior Alta Costura.

Natalie Portman amb el seu espectacular vestit amb capa

Antonio Banderas

El malagueny, que es va quedar sense estatueta, va anar a la cerimònia amb un clàssic esmòquing i acompanyat de la seva filla Stella del Carmen i de la seva parella, Nicole Kimpel.

Banderas amb la seva  seva parella, Nicole Kimpel

Brad Pitt

L'actor es va endur l'estatueta per millor secundari i va optar per aquest esmòquing elegant i clàssic de Brioni.

Brad Pitt a la catifa vermella

Penélope Cruz

L'actriu madrilenya va optar per un vestit d'alta costura de Chanel, marca de la qual és ambaixadora. Aposta clàssica i elegant.

Penelope Cruz, a la catifa vermella

Charlize Theron

L'actriu, que estava nominada per El escándalo, va lluir aquest vestit negre de Dior asimètric i amb obertura lateral.

L'actriu Charlize Theron

Gisela

La cantant catalana va aparèixer a la catifa vermella acompanyada de les altres intèrprets de Frozen. Va portar un vestit de la marca catalana Tot-hom.

Gisela, de vermell, amb les altres intèrprets de 'Frozen'

Adam Driver

L'actor, que estava nominat per Historia de un matrimonio, va optar per un esmòquing de Burberry. Va anar a la gala acompanyat de la seva parella, Joanne Tucker, que va lluir un vestit amb decoracions florals d'Oscar de la Renta.

Adam Driver i Joanne Tucker

Billie Eilish

La cantant va actuar durant la cerimònia i va optar per aquest original look de Chanel de dues peces.

Billie Eilish, a la catifa vermella

Timothée Chalamet

L'actor, que és un dels protagonistes de Mujercitas, va optar per un look esportiu de la marca Prada.

L'actor francés Timothée Chalamet

Sandra Oh

L'actriu va lluir un dels vestits més espectaculars de la nit de tul i lluentons firmat per Elie Saab.

L'actriu Sandra Oh

Margot Robbie

La intèrpret estava nominada com a millor actriu secundària per El escándalo i va optar per aquest vestit negre de Chanel amb escot paraula d'honor de la temporada 1994.

Margot Robbie

Pedro Almodóvar

El director manxec va apostar per un look informal minimalista sense corbata i amb les seves inseparables ulleres de sol.

Pedro Almodóvar a la catifa vermella

Rooney Mara

L'actriu va optar per un vestit negre d'Alexander McQueen que jugava amb les transparències i les puntes.

Rooney Mara

Waad al-Kateab

La jove cineasta siriana Waad al-Kateab ha arribat als Oscars amb el seu documental Sama, en què va filmar la guerra al seu país explicada a la seva filla, que llavors acabava de néixer. A la catifa vermella, Al-Kateab va lluir un vestit amb inscripcions en què es podia llegir: "Ens vam atrevir a somiar i no lamentarem la dignitat".

La cineasta siriana amb el seu marit i la seva filla
stats