Estils 12/05/2015

La dieta mediterrània endarrereix el deteriorament cognitiu

Un estudi demostra la relació entre una dieta amb oli d'oliva i fruita seca i l'endarreriment del deteriorament cognitiu associat a l'envelliment

Efe
2 min
01. Els experts recomanen incorporar fruita als àpats, perquè afavoreix la sensació saciant i conté fibra.02. Els plats amb peix i crustacis augmenten la capacitat del gen generador d’antioxidants.

BarcelonaLa dieta mediterrània, amb consum d'oli d'oliva verge i fruita seca, endarrereix el deteriorament cognitiu de les persones associat a l'envelliment, segons un estudi dut a terme per l'Hospital Clínic i els resultats del qual ha publicat la revista JAMA Internal Medicine.

L'estudi, que ha fet un seguiment durant quatre anys de 447 voluntaris, amb una mitjana d'edat a l'inici de 67 anys, figura dins del projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i ha revelat que les persones que segueixen aquesta dieta complementada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca tenen una millor funció cognitiva que les persones assignades a la dieta control.

L'estudi ha estat coordinat pel doctor Emili Ros, membre del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer i del Ciberobn (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició), i hi ha participat també la doctora Cinta Valls-Pedret, especialista en Neuropsicologia de la Unitat de Lípids del Clínic.

Segons ha explicat Ros, l'augment en la freqüència de les malalties com l'Alzheimer o altres tipus de demència associades a l'avançada edat de la població fa que trobar estratègies senzilles que puguin prevenir-les o bé endarrerir la seva aparició s'hagi convertit en una prioritat de salut pública.

Diversos estudis ja havien suggerit que existeix una relació entre els hàbits alimentaris i la funció cognitiva i que l'estrès oxidatiu (la incapacitat del cos per eliminar les toxines) juga un paper clau en l'aparició de malalties neurodegeneratives. Així, una dieta que contingui aliments antioxidants podria proporcionar protecció contra aquestes malalties.

Les virtuts de l'oli d'oliva i la fruita seca

A l'estudi amb els 447 voluntaris sans a nivell cognitiu però amb alt risc cardiovascular, dels dos sexes, els metges els van assignar una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra, una dieta mediterrània amb un extra de fruita seca o bé una dieta control baixa en greix.

Després de quatre anys de seguiment, els metges van avaluar la funció cognitiva mitjançant diversos test neuropsicològics a l'inici i al final de la pauta alimentària marcada i van comprovar que hi havia una millora de la funció cognitiva en els participants que van seguir la dieta mediterrània suplementada respecte a la dieta control, en la qual es va constatar un deteriorament cognitiu, i que aquesta millora era independent de variables com l'edat o el sexe. Segons Ros, la dieta amb fruita seca va ser més eficaç per millorar la memòria, mentre que la d'oli d'oliva va influir de forma favorable la cognició frontal (funció executiva).

"Aquests efectes beneficiosos de la dieta mediterrània són probablement deguts a la gran quantitat d'agents antiinflamatoris i antioxidants que proporciona", ha subratllat Emili Ros, que ha destacat que es tracta de la primera vegada que en un assaig clínic d'aquestes característiques relaciona els canvis en el deteriorament cognitiu amb els hàbits alimentaris.

stats