Estils 17/11/2021

Dormir amb el gos? Una opció personal

Existeixen pocs estudis sobre els efectes de dormir amb les mascotes però moltes persones prefereixen compartir els seus llits amb els seus amics canins

Tara Parker-Pope / The New York Times
4 min
Una noia dormint amb el seu gos

Nova YorkCada nit, al voltant de les dues de la matinada, la meva companya em desperta perquè té set i necessita fer un riu. Per sort, no té problemes per tornar-se a adormir. Ho sé perquè després d'aquest ritual nocturn, sovint em quedo completament desperta, escoltant com ronca suaument. A aquestes altures és possible que ja t'hagis adonat que la meva companya de llit és un gos. Com molts gossos arreu del món, la Maddie, una shih-tzu de 13 anys, comparteix llit amb un ésser humà.

Diversos estudis assenyalen que aproximadament la meitat dels propietaris de mascotes deixen que dormin al seu llit. Tot i que els estudis científics han demostrat que els animals de companyia són bons en molts aspectes, les investigacions sobre els efectes de permetre que dormin amb nosaltres encara són limitades.

Un estudi de la Clínica Mayo amb 40 adults va utilitzar monitors corporals d'humans i gossos per esbrinar si el fet de tenir una mascota al dormitori o al llit tenia algun efecte en la qualitat del son. Els investigadors van mesurar l'eficiència del son, un concepte que fa referència als minuts que dorms realment un cop t'has ficat al llit.

Tots tenim breus períodes en els quals ens despertem durant la nit, però a vegades ni ens n'adonem. Idealment, s'ha de dormir aproximadament el 85% del temps que passem al llit. En l'estudi de la Clínica Mayo, l'eficiència del son de les persones que dormien amb gossos a l'habitació estava al voltant d'aquesta xifra (83%). Però si el gos dorm al mateix llit, l'eficiència es redueix fins al 80%, que no està malament. Tot i que la diferència és estadísticament significativa, això es tradueix en uns 14 minuts de pèrdua de son per a les persones que dormen amb el seu gos en comparació amb les que no ho fan.

Els autors de l'estudi van assenyalar que l'eficiència del son d'un gos "no es veu afectada per la seva ubicació".

Si és el que vols, cap problema

Segons Alexandra Horowitz, professora del Barnard College i autora del llibre Inside of a dog, que el gos dormi al llit amb el seu amo "és un hàbit que pot ser difícil de trencar". "Si el deixes dormir amb tu voldrà fer-ho sempre, perquè un llit és un bon lloc per dormir", diu l'experta. Però permetre que la mascota dormi al llit només és un problema si és una font d'angoixa, diu Horowitz. Tot i que algunes persones creuen que deixar que el gos dormi al llit li pot provocar problemes de comportament, no hi ha evidències en aquest sentit. De fet, pot generar un vincle més fort entre l'amo i el gos. "Crec que això surt de la idea que els gossos haurien d'estar lluny de les zones nobles de la casa, que no haurien d'estar a la cuina, al menjador, al sofà o al llit", diu Horowitz. "Per alguna raó hi ha la idea que hem de plasmar el nostre domini damunt seu mantenint la plena possessió d'aquestes zones. Sona ridícul perquè és ridícul". Horowitz explica que quan els seus gossos -el Finnegan i l'Upton- van començar a dormir al llit la solució no va ser fer-los fora sinó "fer més gran el llit". "S'estan fent grans, així que ja no poden saltar del llit", explica. "De fet, els hem d'ajudar a pujar. Però és el millor lloc. És un lloc còmode. És on estem".

Horowitz fa poc que té un nou cadell, una barreja de schnauzer i pastor que es diu Quiddity i que dorm amb el seu fill. Explica que si algú té problemes per dormir per culpa d'un gos hauria de mirar de buscar-li un altre lloc acollidor. "No tenen per què dormir al vostre llit", diu. "Podeu buscar-los un altre espai, o potser el que volen és dormir amb els vostres fills".

Una pregunta que l'estudi de la Clínica Mayo no va abordar és com canvia el son si els gossos s'aixequen del llit a mitjanit. De vegades la Maddie, la meva gossa, ha decidit de cop anar a dormir a algun altre lloc i llavors em desperto preguntant-me on és. Quan això passa, vaig a buscar-la i la porto de nou cap al llit.

Quan Jamie Contreras i el seu marit, una parella que viuen a prop de Portland, Oregon, van adoptar el Cooper, un cadell creuat de buldog, van pensar que el farien dormir als peus del llit. Però el gos ben aviat va deixar clar que el que volia era estar damunt del llit. A mesura que va anar creixent es va fer evident que no hi havia espai per a tothom i la parella va comprar un llit més gran. Ara, després de quasi 12 anys, la rutina nocturna d'aquest gos de 38 quilos passa per dormir sota els llençols entre Contreras i el seu marit. Tot sovint, el gos dorm damunt de la manta... i de la parella que hi ha a sota! A vegades el Cooper clava puntades de peu i corre en somnis. "És un gos gros i es mou molt", explica Contreras. "Però m'agrada tenir-lo al llit. És un consol. Quan viatgem és difícil dormir sense ell. Dormir amb el gos té inconvenients i de vegades ens desperta, però els beneficis són molts. No m'agradaria dormir de cap altra manera".  

stats