Estils 13/12/2021

Mercabarna preveu recuperar aquest Nadal les vendes d'abans de la pandèmia

Els majoristes d'aliments frescos creuen que distribuiran prop de 106.500 tones de productes aquestes festes

Nerea Iturrate
3 min
Una taula parada per Nadal

BarcelonaUn Nadal amb taules plenes on no falti marisc, aviram, carns, peixos i fruites com la pinya i el raïm. Aquesta és la previsió que fan els majoristes de Mercabarna, que, després d’un any “complicat”, afronten les festes amb “cert optimisme” i amb la previsió de recuperar el volum de vendes d’abans de la pandèmia.

Els majoristes han explicat que esperen recuperar els volums previs a la pandèmia tancant el mes de desembre amb 106.500 de tones de producte fresc distribuït,  entre un 11% i un 13% més que l’any passat. Tot i la reducció dels àpats d’empresa i el passaport covid, els majoristes esperen que l’increment de la despesa a les llars “compensi” la caiguda a la restauració.

Pel que fa als preus, en les fruites i hortalisses en general es mantenen estables, mentre que el peix i el marisc pugen. Els productes típics i clàssics de Nadal com el lluç de palangre, l'orada salvatge, la pinya, els cítrics i les boques congelades mantenen preus similars als de fa un any. L'aviram típic de Nadal –pulardes, capons, ànecs– presenten un preu semblant o amb petites pujades, però que no superaran el 5%.

Peix i marisc, protagonistes

Un Nadal més, el peix i el marisc seran protagonistes a les taules catalanes. Els majoristes del sector preveuen vendre unes 6.500 tones de producte, de les quals entre un 80% i un 85% serà fresc. Les gambes, els llagostins –tant frescos com congelats–, el rap, el salmó i el llenguado, entre d’altres, seran un any més els productes més demanats. Pel que fa als preus del peix i el marisc frescos experimenten un increment, que anirà del 3% al 18% segons el tipus de producte. Tot i això, l'orada salvatge, el lluç de palangre, els grans clàssics de Nadal, mantenen preus similars als de l'any anterior. En canvi, la cloïssa, l'escopinya, el corball salvatge, l'ostra, el rap sencer i la vieira presenten una pujada moderada.

Els presidents del gremi de majoristes de Mercabarna de peix i marisc, i de fruites i hortalisses, Àngel Máñez i Jaume Flores, respectivament, afirmen que els majoristes "no estan repercutint en el producte les pujades experimentades en subministraments i electricitat, sinó que ajusten en la mesura del possible els marges comercials per afavorir el consum". "Tot i la situació complexa, el context econòmic i els efectes que encara es pateixen de la pandèmia, preveiem incrementar un 13% la comercialització de producte respecte al desembre del 2020", afegeix Máñez, que anima a "fer mercat i no anar a comprar amb una idea preconcebuda i deixar-nos guiar pel nostre peixater i així trobar la millor relació qualitat preu".

Més fruites que l'any passat

En canvi, en relació amb les fruites i hortalisses, Pere Prats, vicepresident del gremi de majoristes de fruites i hortalisses de Mercabarna, informa que esperen arribar a vendre 100.000 tones de producte, cosa que comporta un increment de l'11% en les vendes respecte al desembre del 2020. Seguint la tendència dels últims anys, els fruits vermells, els tomàquets xerri de colors, els germinats i les verdures mini seran dels productes més demanats, juntament amb clàssics com les pinyes i l’escarola. Les fruites exòtiques com els mangos, els litxis i les cireres mantindran els preus de l’any passat. Per contra, la pinya, un dels productes més demanats, baixarà de preu per primer cop en els últims anys. Ho farà un 10% respecte al Nadal passat i un 20% respecte a fa dos anys. Els cítrics encara baixaran més, al voltant d'un 50%.

El sector de l'aviram tradicional amb aus criades a l'aire lliure preveu incrementar un 20% les vendes i des de Mercabarna esperen distribuir fins a 18.000 unitats. Destaquen la pularda, l'ànec, el capó, el gall dindi de pagès de ploma negra i l'oca procedents de granges catalanes del Baix Llobregat, el Penedès, la Catalunya Nord i el Berguedà. Pel que fa als preus, seran estables. Josep Capdevila, expert en aviram de l'Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna, en recomana l'ús perquè són aus transversals que van bé per a tothom i per a qualsevol forma de cuinar-lo.

stats