Estils 28/11/2016

Les plantes que tenyeixen els cabells

La passió per la vida sana ha conquerit un nou terreny: la perruqueria. Triomfen els tints a partir de vegetals

Lídia Penelo
4 min
Les plantes que tenyeixen els cabells

BarcelonaCelia Suárez viu a Las Palmas de Gran Canaria i ve dues vegades a l’any a Barcelona per anar a la perruqueria. És al·lèrgica als tints convencionals, i a les Canàries no ha trobat cap saló on utilitzin plantes per tenyir els cabells.

“Estava resignada a veure’m sempre més amb els cabells blancs i a Barcelona he trobat la solució. A més, quan vinc, m’emporto unes bossetes amb la barreja de plantes per així poder-m’ho fer jo mateixa”, explica satisfeta amb una mitja cabellera llisa de tons coures i metxes falses. I diem falses perquè els seus cabells no han sigut en cap moment decolorats: en rebre el pigment de la planta, els cabells blancs de la Celia han adoptat una tonalitat semblant a la dels reflexos, un dels serveis més demanats a les perruqueries.

Pionera

Catalunya és pionera a l’estat espanyol en establiments que ofereixen coloracions vegetals. Hammam and Henna, de Barcelona, va ser el primer centre a fer-ho. Dirigit per Maite Freixa, advocada de professió, avui aquest saló és l’epicentre de tots els que volen investigar amb les plantes i prescindir dels químics.

Després de lluitar contra una malaltia, Freixa va decidir canviar el seu estil de vida i explorar les opcions més sanes i naturals que ofereixen la gastronomia i la cosmètica. “Em vaig assessorar i vaig descobrir que el teixit capil·lar és molt porós i tot el que s’hi filtra és susceptible d’anar a parar al sistema limfàtic. Per això vaig decidir no tornar a utilitzar tints convencionals”, puntualitza la Maite fent una repassada als pots on guarden els pigments de les plantes (hi tenen henna, cúrcuma i càssia entre d’altres). A la perruqueria de Freixa combinen els pigments de les plantes triades amb aigua destil·lada a 60 graus de temperatura per evitar el clor i la calç. La barreja s’aplica als cabells i llavors només cal esperar fins a aconseguir la tonalitat desitjada.

Rebuig als químics

Però no tots els que es passen a la coloració vegetal ho fan perquè pateixen al·lèrgies o han decidit canviar el seu estil de vida. La Cristina, una clienta habitual del Hammam and Henna, explica (mentre du el cap untat d’argila i embolicat amb paper film): “Si als quatre enciams que faig créixer al balcó no els ruixo amb insecticides, tampoc vull res químic al meu cap”.

Cal aclarir, però, que les cases de cosmètica consultades asseguren que els químics dels tints convencionals no són perjudicials per a la salut: hi són presents en quantitats molt petites i no representen cap perill. Malgrat això, la tendència de les coloracions amb menys químics ha arribat també al món d’aquestes grans marques i cada vegada hi ha més professionals de la perruqueria que comencen a formar-se en tints a base de plantes i a interessar-se per conèixer els mètodes que utilitzaven les àvies de les nostres àvies.

Un altre dels beneficis de la coloració natural és que la barreja que embolica els cabells no només li dóna color: també reconstrueix la queratina i n’activa la melanina.

Un negoci en auge

A part del Hammam and Henna, altres perruqueries barcelonines s’han apuntat a la moda d’oferir coloracions a base de plantes. L’última a incorporar-se a la tendència és La Bio Pelu. Al capdavant hi ha Eduard Boldova, un dels professionals del sector més ben formats en coloració natural de Barcelona.

“Més que per les clientes, em vaig passar a la coloració vegetal per una qüestió de salut. Cansat de tenir els ulls secs i vermells i dels problemes respiratoris, vaig decidir deixar de treballar deu hores al dia exposat a productes químics. És una qüestió de consciència”, afirma amb vehemència. Tècnic en cosmètica capil·lar, l’Eduard va descobrir el món dels tints naturals a França investigant la coloració antial·lèrgica. L’alquímia de les plantes el va fascinar, es va fer oficial de perruqueria especialitzat en coloració i, des d’aleshores, no ha deixat de submergir-se més i més en la matèria.

Parlant de plantes l’Eduard perd la noció del temps. Explica amb tots els i uts que hi ha plantes pigmentàries i plantes aiurvèdiques: “Aquí les combinem per oferir tractament i color”. “L’aiurveda té molt a veure en tot plegat, perquè el nostre objectiu és la salut dels cabells, i la salut repercuteix en la bellesa!”, explica. A més, a La Bio Pelu també ofereixen massatges aiurvèdics i utilitzen aigua d’osmosi i filtres de carboni.

Visió mediterrània

Per provar el poder de les plantes sense haver de passar per la perruqueria, l’equip de Henna Morena ofereix un mar de possibilitats. El seu plantejament també és el de la coloració natural però des d’una visió més mediterrània. Per això, les olors de camamilla, espígol i romaní imperen a la botiga que tenen al Born. A més de vendre tot tipus de xampús i untures, també hi tenen un tocador on deixar-se temptar allà mateix. La botànica i la fitoteràpia són les bases dels productes cosmètics d’aquesta marca catalana.

La henna és la pedra filosofal de totes les combinacions creades per l’equip de Henna Morena, el nucli dur del qual està format per professionals de la perruqueria tradicional que, després de viatjar molt i d’investigar com es tenyien a l’antiguitat, van decidir posar al dia aquests ingredients mil·lenaris. Als seus laboratoris treballen amb primeres matèries que passen controls exhaustius i eliminen metalls pesants, insecticides i pesticides, i eviten la inclusió de conservants, colorants i additius innecessaris.

Potser la coloració vegetal és la nova revolució que s’acabarà imposant a les perruqueries. Ara bé, si teniu els cabells molt foscos i us agrada el ros, us haureu d’esperar a tenir molts cabells blancs, perquè els pigments naturals no poden aclarir els cabells fins a aconseguir un ros estil Marilyn Monroe. La química, esclar, també té avantatges.

stats