Ara Estiu 30/07/2011

Les ràdios rebutgen frontalment pagar un cànon per entrar als camps

Les cadenes de ràdio s'oposen a la voluntat de la LFP d'obligar-les a pagar per narrar els partits de futbol. Les emissores locals temen que això les aboqui a haver de prescindir de les transmissions.

Andrea Miguel
2 min
Les emissores de ràdio que vulguin entrar als camps de futbol per fer les transmissions dels partits de Lliga hauran de pagar.

Barcelona.Les emissores de ràdio s'han mobilitzat contra la pretensió de la Lliga de Futbol Professional (LFP) de fer-los pagar un cànon per entrar al camp a fer les retransmissions dels partits. En el rerefons, hi ha la voluntat de la LFP de recaptar 15 milions d'euros més que, segons argumenten, pal·liarien part dels 150 milions que l'organisme deixa de rebre anualment per l'obligatorietat d'emetre un partit de primera divisió setmanal en obert.

L'Associació Espanyola de Radiodifusió Comercial (AERC), que agrupa la gran majoria d'emissores privades de l'Estat, va emetre un comunicat en què recordava que les transmissions per ràdio ofereixen "una versió subjectiva i personal del professional de la informació". A més, s'emparaven en el dret a la informació per oposar-se a la iniciativa de la LFP.

Les transmissions, en perill

Per la seva banda, l'Associació Catalana de Ràdio (ACR) s'afegia a les crítiques contra aquest cànon. En opinió de Francesc Robert, secretari general de l'entitat, "no és raonable que s'adopti aquesta mesura, i encara menys en un moment de crisi econòmica, que també afecta considerablement el món de la comunicació". Robert adverteix que si s'acaba imposant el cànon "hi ha el risc a deixar sense futbol molts oients".

Les emissores encara no saben a quina quota hauran de fer front, tot i que s'apunta que dependrà de l'audiència. De tota manera, emissores petites com Ràdio Sabadell poden veure compromesa la possibilitat de seguir el seu equip. "La mesura està pensada per a les ràdios generals, de manera que les petites poden acabar sent les més perjudicades si han de renunciar a entrar al camp", explicava a l'ARA Marc Sabater, director de l'emissora.

A qui aquest peatge no hauria de comportar cap problema, en principi, és a Catalunya Ràdio, ja que la compra de drets televisius que fa TV3 ja inclou la possibilitat d'emetre també els partits per ràdio.

stats