Viatjar
Ara Estiu 19/08/2023

Vuit indrets europeus per descobrir en tren (des de Barcelona)

Invertint una mica més de temps i de diners podem fer un viatge més sostenible que si ens desplacem amb avió o amb cotxe. Us proposem destinacions amb origen a la capital catalana per gaudir de l'experiència ferroviària

Cristina Torra
6 min
El municipi de Zermatt a Suïssa.

BarcelonaMirar per la finestra mentre el viatge avança. Conversar amb el passatger del costat i descobrir que viviu al mateix poble o ciutat. Aixecar-se a estirar les cames. Descansar mentre arribeu a la següent destinació. Dormir tota la nit mentre us traslladeu d’una banda a una altra. O treure el cap a l’estació quan el tren s’atura més estona del previst. Viatjar en tren és sinònim de desplaçar-se tranquil·lament, sense pressa, observant la vida i el pas del temps. Es tracta de gaudir del trajecte i fer-lo part de l'experiència.

Tot i que encara és més car i més lent que l’avió, a poc a poc la tendència que marca la Unió Europea és la d’invertir en el transport ferroviari. Actualment, no tenim una Europa cent per cent connectada, però sí que és veritat que, invertint una mica més de temps (i de diners), podem arribar a moltes ciutats europees i fer un viatge més sostenible que si ens desplacem amb avió o amb cotxe. Us proposem set destinacions que podeu fer des de Barcelona, amb origen directe o amb connexions, sense necessitat d'agafar cap altre transport.

1.

París

Un clàssic que no passa de moda

Des de Barcelona, el TGV us deixa a la capital francesa en menys de 7 hores. Un cop allà, les opcions són infinites. Si no us ve de gust moure-us gaire, gaudiu la ciutat de l’amor o torneu a ser nens a Eurodisney. Si teniu ganes de descobrir alguna altra zona del país veí, agafeu un tren de la xarxa regional i planteu-vos a Caen. Des d’allà podreu descobrir Normandia i les seves platges, passejar pels carrers empedrats de la capital, Rouen, o, fins i tot, visitar el famós Mont-Saint-Michel. Des de París també podeu fer la ruta dels castells de la vall del Loira. Teniu connexió directa a Orleans i en una hora i mitja us podeu plantar a visitar el primer castell de la zona. Des d’aquesta ciutat surt la línia Interloire de la xarxa francesa de trens regionals, que uneix Orleans amb Nantes i té parada en diferents pobles de la vall amb castells com Beaugency, Blois, Amboise, Tours o Angers, des d’on podeu agafar un TGV i tornar a París. 

2.

Holanda

Una xarxa de trens moderna amb més de 400 estacions

Fent servir París com a connexió des de Barcelona, podeu arribar a Amsterdam i, si ho voleu, passar també per Brussel·les. Tardareu 3 hores i poc per arribar a la capital dels Països Baixos des de la capital d’Europa. Un cop allà podeu triar quedar-vos a Amsterdam i descobrir-la a fons o fer servir la seva xarxa de trens moderna amb més de 400 estacions i visitar part del país. Com que és relativament petit, està ben connectat i es pot viatjar ràpidament entre les ciutats principals. Per exemple, d’Utrecht a Amsterdam tardareu només 30 minuts i de la Haia a Amsterdam, menys d’una hora.

3.

Provença

Un trajecte que voreja el Mediterrani

Nova d’aquest estiu, la línia que ha obert Renfe de Barcelona a Marsella us permet endinsar-vos en la meravellosa regió de la Provença. Podeu començar fent parada a Avinyó i descobrir el fantàstic centre històric d’aquesta ciutat francesa. Des d’allà, podeu seguir a Aix-en-Provence i, després, a Marsella. La zona interior no està gaire ben connectada amb tren, però, un cop al litoral, podeu dissenyar una ruta per endinsar-vos en la Costa Blava. La línia que cobreix la distància entre Marsella i Ventimiglia (ja a Itàlia) té parada a totes les ciutats imprescindibles del litoral: Saint-Tropez, Cannes, Monaco i Niça. És un trajecte molt agradable que voreja el Mediterrani, una delícia per als sentits. 

4.

Cinque Terre

Pobles pintorescos a la vora del mar

Si voleu allargar l’opció anterior (o tenir una alternativa aprofitant part de la ruta) i descobrir una zona encantadora d’Itàlia, des de Ventimiglia surt una línia cap a Gènova i, des d’allà, a La Spezia, el punt de sortida de qualsevol viatge a Cinque Terre. Aquest territori de la costa de la Ligúria ja fa anys que ha prohibit l’accés motoritzat als cinc pobles que el conformen. Així que el tren Cinque Terre Express, que surt de La Spezia, passa per Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso i arriba a Levanto (la ciutat de l’altre extrem), és una opció ideal per descobrir aquests cinc pobles pintorescos, situats en penya-segats vertiginosos i que us robaran el cor.

5.

Londres

Visitar la ciutat del Big Ben i altres ciutats angleses

Ja sabem que no és tan ràpid com l’avió, però poder-vos plantar a Londres en tren és una meravella. Haureu de passar per París i, un cop allà, canviar el TGV per l’Eurostar, que, travessant el canal de la Mànega per l’Eurotúnel, us deixarà a la capital anglesa en només dues hores. També pot ser interessant, d’anada o de tornada, combinar l’estada a Londres amb uns dies a París i fer un viatge amb dues de les principals capitals europees com a protagonistes. Una altra idea és visitar la ciutat del Big Ben i combinar-ho amb alguna altra ciutat anglesa: Oxford i Cambridge, per conèixer els clàssics, o Bath i Bristol, si voleu descobrir el sud-oest del país, que també són interessants. Més lluny i bones opcions són Manchester i Liverpool. Si us voleu endinsar en Escòcia, hi ha un tren que, des de Londres, us deixa a Edimburg en poc més de 4 hores. Calculeu que necessitareu més dies per encarar la tornada.  

6.

Suïssa

Una ruta en 8 dies i 1.280 quilòmetres

Aprofitant un altre dels recorreguts nous que ha posat en marxa Renfe aquest estiu, podeu arribar a Suïssa. Primer haureu d’agafar un dels trens que cobreix el nou trajecte de Renfe entre Barcelona i Lió en 5 hores. Allà haureu de fer un transbord i agafar un tren que us deixi a Ginebra en un parell d’hores. Un cop a Suïssa podreu comprar un Swiss Travel Pass, que permet fer viatges il·limitats en tren, autobús i vaixell (i en el transport públic de les ciutats) en passis de 3, 4, 6, 8 i 15 dies. Si no teniu ganes de dissenyar la ruta, Turisme de Suïssa ho ha fet per vosaltres amb el Grand Train Tour de Suïssa, una ruta que en 8 dies i 1.280 km recorre els principals punts del país en trens panoràmics. L’únic que heu de decidir és on començar-lo i on voleu fer nit. Una manera meravellosa i sostenible de descobrir el país.

7.

Colònia

Un viatge circular per la zona oest d’Alemanya

Per arribar-hi necessitareu una mica de paciència, tres connexions i força pressupost, però us pot quedar un viatge circular per la zona oest d’Alemanya molt atractiu. La idea és aprofitar també el nou trajecte de Renfe de Barcelona a Lió, allà fer un enllaç que us deixi a Brussel·les en 3 hores i seguir un parell d’hores més fins a Colònia. Per tornar, podeu arribar fins a Frankfurt, agafar el tren a París i tornar a casa. Aquesta ruta us permetrà descobrir dues de les ciutats principals d’Alemanya i combinar-ho, si voleu, amb Brussel·les i París. 

8.

Ourense, la Corunya i Vigo

De ruta per Galícia

Tot i que ja no hi ha l’opció d’anar-hi en tren hotel de nit, podeu arribar-hi des de Madrid. Des de Barcelona cal agafar un AVE fins a la capital espanyola i allà fer un canvi per arribar fins a Ourense, la Corunya o Vigo. Fins a Ourense circulen trens AVE que us deixaran de ciutat a ciutat en només una hora i mitja. Si preferiu plantar-vos a la Corunya o a Vigo, haureu d’agafar un tren de mitjana distància que fa aquests trajectes en 4 o 5 hores. Un cop a Galícia només us quedarà decidir quins punts de la zona voleu visitar i agafar trens regionals per arribar-hi. Teniu l’opció de comprar un Rail Pass que per 22 euros (5 euros per als menors de 14 anys) us permet agafar qualsevol de les línies de tren de Galícia (llarga distància, regionals i d’amplada mètrica de Galícia) durant tres dies consecutius. És vàlid els caps de setmana, festius i ponts (juliol i agost tots els dies de la setmana). A Galícia també hi ha els trens turístics, més d’una desena de rutes temàtiques que us portaran a descobrir llocs tan emblemàtics com les Rías Baixas, els fars de la costa nord o la zona de les Mariñas.

stats