EL VENTILADOR
Gent 18/08/2019

Andrea Torres Balaguer: “Potenciar la creativitat també és possible desconnectant”

"Jo penso molt les meves fotografies fins a l’últim detall, prefereixo construir-ho tot abans de culminar-ho amb la captura", diu la fotògrafa

2 min
Andrea Torres Balaguer: “Potenciar la creativitat també és possible desconnectant”

BarcelonaFotògrafa. Somnis i retrats. Surrealisme i misteri. Diu més suggerint que retratant el que és evident. Cada fotografia explica un món intens, profund, misteriós. Expressa molt amb una única imatge i sempre et quedes amb ganes de més. Vol provocar sensacions, fer reflexionar l’espectador i fer-lo partícip de la fotografia, conscient que cadascun de nosaltres pot entreveure-hi un significat diferent. Imatges oníriques i fantasioses que evoquen mil interpretacions, mil reflexions.

1. Desconnexió

Com que som a ple estiu, comencem parlant de les vacances ideals. Dormir fins tard, menjar a deshora, passejar, compartir temps amb amics i família, anar al cinema i no tenir horaris, són les seves. ¿L’estiu serveix per potenciar la creativitat o desconnectar el cervell? Desconnectar el cervell i que de sobte et connecti amb una idea. Potenciar la creativitat també és possible desconnectant. Què et suggereix un ventilador? Beyoncé, sempre. Quina gran resposta! Concentració o abstracció? Concentració. Emoció o racionalitat? Emoció. Estabilitat o inestabilitat? Estabilitat en moviment. ¿Treballes millor en silenci o amb música? Depèn del procés de treball: quan es tracta de pensar prefereixo silenci, però quan pinto les fotos, disparo, retoco, etc., sempre amb música de fons.

2. Imaginació

Amb una obra tan singular, he de preguntar-li pel seu passat, present i futur: em diu que explicaria la seva feina a un nen dient que fa fotografies de tot allò que es pugui imaginar, sigui real o no, barrejant fotos i pintura sense limitacions; que als seus pares els agrada la seva trajectòria i evolució més que una obra concreta; i que es definiria amb el projecte The unknown perquè és el que va néixer a partir de l’autoretrat i li ha marcat un estil més definit. ¿L’últim projecte creatiu? La portada del nou disc d’un important cantant francès. ¿I del que més orgullosa estàs? L’exposició al Museu de Montserrat i tot el que va comportar. ¿La col·laboració potencia la creativitat? Envoltar-se de persones bones sempre ajuda la creativitat. Quan tens afinitat i comparteixes la passió i les ganes pel que fas, sempre surten coses interessants. Cent per cent d’acord.

3. Qualitat

I ara sí, parlem del món de les fotos: ¿creus que la foto digital ajuda o perverteix el mitjà? Ajuda, perquè posa a l’abast de tothom unes eines abans reservades a uns pocs. Dit això, els coneixements i processos de fotografia analògica no s’haurien de perdre. ¿Fer fotos des del mòbil pot ajudar a construir la mirada d’un futur fotògraf? Totalment. Jo penso molt les meves fotografies fins a l’últim detall, prefereixo construir-ho tot abans de culminar-ho amb la captura. Qualitat per sobre de quantitat. Soc molt poc hàbil fent fotos amb el mòbil, però he vist gent que són autèntics genis. Després dels retrats de The unknown, tens pensat quin serà el teu pròxim projecte? Acabo de començar la sèrie Hivernacle, partint de la base de The unknown d’intervenir tapant el rostre. He tornat a la fotografia analògica en blanc i negre, però amb la mirada actual de barrejar-la amb la pintura i el gran format. I, per acabar, com creus que evolucionaran les teves fotos? Ui, això no ho sé. Vaig pas a pas, la diferència entre projectes l’he vist a posteriori. Suposo que haurà de passar un temps per veure com evolucionen. I nosaltres hi serem per veure-ho amb ella.

stats