Cabaret pop
Gent Famosos 12/11/2022

¿Qui és Anitta, la brasilera que va 'perrejar' Díaz Ayuso?

El 'twerking' que l'estrella brasilera va marcar-se a sobre de la presidenta madrilenya ha descobert a molta gent una figura musical que triomfa a escala planetària

5 min
La cantant brasilera Anitta en un lliurament de premis del Wall street Journal aquest 2022

BarcelonaEl surrealisme és una constant en la vida pública d'Isabel Díaz Ayuso. Els que l'orienten li han fet veure que cada cop que lliura una nova píndola de psicotròpics mediàtics guanya la partida, perquè els mitjans que estan desesperats pels clics es pleguen a les ocurrències que amb tant de convenciment ella expressa. Aquesta trista realitat és a hores d'ara immutable, perquè resulta que el seu desconcertat partit encara no ha trobat cap recepta millor per triomfar als mitjans amb l'esperança que això després es converteixi en un èxit a les urnes. És per aquest motiu que cada dia els informatius i les webs de diaris ens serveixen calentó i ben mastegat algun nou despropòsit de la presidenta madrilenya, que està fent rutllar gairebé més el negoci de la premsa que la publicitat institucional.

Ves per on, però, un dels cops que aquesta setmana ha estat notícia Díaz Ayuso ha estat per una normalitat i no per una anormalitat. I és que l'autora del crim polític de Pablo Casado no va poder quedar-se quieta quan va començar a sonar Envolver, de la cantant Anitta. Era la primera vegada que la líder popular semblava més persona que robot teledirigit, cosa que no passa mai en els polítics i menys encara en ella. Però diumenge passat a la nit es va produir aquesta excepció. Va ser al WiZink Center de Madrid, durant la 17a festa de Los 40 Music Awards, on l'artista brasilera va interpretar el seu èxit global. Concretament, quan a la meitat de la cançó va decidir baixar de l'escenari per ballar entre els convidats.

Com que la presidenta de facto del PP estatal era a primera fila, Anitta se'n va anar directament cap a ella per dedicar-li un dels seus cèlebres perreos, al qual Díaz Ayuso va decidir respondre posant-se a ballar dins d'una certa mesura, però més desimbolta que de costum. Evidentment, el vídeo d'aquell twerking carioca va córrer com la pólvora i, al cap de no res, mitja Espanya ja havia vist un crossover de dos mons que no tenen res a veure però que semblava que havien sintonitzat gràcies als nous ritmes urbans.

Les conseqüències de perrejar el populisme han durat tota la setmana. Dilluns mateix, Ayuso, a qui tan somrient s'havia vist mentre ballava, es feia la digna a ca n'Ana Rosa per satisfer el seu target més ranci. "Jo no faig perreo. Jo no faig això", va proclamar davant de Quintana. "No m'ho esperava. Em vaig sentir com Paco Martínez Soria quan comença la pel·lícula a la Gran Via i no sap on mirar", va explicar a la presentadora de Telecinco. Al cap d'un parell de dies, va arribar el torn d'Anitta, que lluny d'escollir l'autora de Sabor a hiel per dir-hi la seva va preferir parlar dels fets amb David Broncano. A La resistencia, la de Rio de Janeiro va millorar encara més aquest running gag cañí quan va revelar que en realitat no tenia ni idea de qui era Isabel Díaz Ayuso i que quan li havien dit que era la presidenta de la Comunitat de Madrid s'havia imaginat que era presidenta d'una comunitat "de Facebook".

“No vaig poder assajar perquè era a Nova York. Vaig arribar gairebé al moment dels premis. Li vaig dir [a la meva publicista] que volia ballar amb la gent que estava asseguda i em va contestar que hi hauria una tipa molt bona que tota la gent estimava molt. De fet, ella me la va presentar”, va explicar la cantant a Broncano. “La meva publicista em va dir que era la presidenta de la Comunitat de Madrid, però, atenció, al meu país hi ha el president del país; als estats hi ha el governador; i a les ciutats hi ha el prefecte”, relatava l'artista durant l'entrevista, on va acabar confessant que desconeixia que existís una divisió territorial a Espanya anomenada comunitat autònoma. “Vaig pensar que era la presidenta d'una comunitat a Facebook de Madrid. No sabia que aquí es diu comunitat", va concloure entre rialles l'artista, que va intentar calmar les aigües dient: "Ella va somriure'm, em va donar bona vibra”.

Anitta explica el que li va passar amb Díaz Ayuso a partir del novè minut del vídeo

Anitta, que no sabia que Díaz Ayuso podria ser la neboda política del recentment fracassat Bolsonaro, és un autèntic fenomen de masses al Brasil, on va triomfar amb només 19 anys. Va estar repetint tota la seva vida que de gran volia ser artista, i de fet s'hi va encaminar aviat. Es va iniciar en el cant a la parròquia de Santa Luzia d'Honório Gurgel, el barri de classe mitjana de Rio on la seva mare la va criar en solitari. A ella i al seu germà Renan, que actualment li fa de productor. I, finalment, l'artista ha passat en deu anys de ser una absoluta desconeguda a fer que tot Tiktok es mogui al ritme de la seva música.

Amb una oberta predilecció pel que és comercial, Anitta ha trencat barreres sense parar al llarg de tot aquest temps. Ha passat de ser una artista que actuava principalment al seu país natal cantant en portuguès a editar Kisses, un àlbum trilingüe en què van col·laborar estrelles de la talla de Becky G., Prince Royce, Snoop Dogg i, fins i tot, Caetano Veloso.

El seu èxit és d'una magnitud tan gran que, al març, la cançó que li va dedicar a Díaz Ayuso es va convertir en la més escoltada de la llista de cançons més escoltades de Spotify. "Realment no sé què dir sobre el fet de ser la primera dona llatinoamericana solista a convertir-se en número u del món”, va dir aleshores l'artista, que amb aquest tema acumula actualment més de 428 milions de reproduccions a la plataforma musical.

Anitta també té un enorme èxit a les xarxes socials. Sense anar més lluny, només a Instagram la segueixen més de 60 milions de persones. A TikTok, on l'èxit va molt més enllà dels followers perquè els vídeos després els veu tothom repostejats en altres xarxes, la segueixen més de 21 milions de persones. Moltes de les quals, per cert, van intentar executar la coreografia de la cançó Envolver, que va ser un clam absolut aquest estiu dins i fora de les pistes de ball. Malgrat aquesta fal·lera mainstream que desperta Anitta, no és una figura pop d'aquestes blanques i insulses que volen mantenir l'hegemonia aferrades a la no militància política. A les últimes eleccions brasileres, on la gent jove estava molt poc mobilitzada, va fer servir el seu enorme altaveu per demanar anar a votar per "canviar de president". "Estic farta de ser l'única alegria del Brasil", va dir amb el seu humor habitual. Jo diria que, políticament, a Madrid va fer el mateix que havia fet al Brasil però sense obrir la boca, encara que quan li pregunten per la qüestió es faci la despistada...

Compilació de gent fent la coreografia d''Envolver' a TikTok
stats