Cabaret Pop

Aquestes són les 'celebrities' que Anna Wintour ha vetat a la Met Gala

Personatges molt coneguts no han rebut mai més la invitació de la catifa vermella més mediàtica de l'any per haver fet algun comentari que no va agradar a la poderosa editora de 'Vogue'

5 min
Anna Wintour observant atentament una desfialda de moda

BarcelonaParlar d'Anna Wintour no és la cosa exòtica i curiosa que podria semblar als aliens a la moda, que és la majoria de la societat. Ben al contrari, pronunciar el seu nom sempre s'ha de fer amb la prudència pròpia de qui sap que aquella persona representa el poder amb majúscules. I és que l'editora en cap del Vogue nord-americà és possiblement la persona més influent i poderosa d'una de les indústries més multimilionàries del planeta. És per això que pocs gosen dur-li la contrària i en els pocs casos que s'ha donat aquesta circumstància, la cosa no ha acabat bé per a ells. No calia ser gaire llest per saber com se les gasta algú capaç d'ocupar durant 35 anys un càrrec de direcció tan cotitzat i amb unes pressions tan insuportables com les del que ella ocupa. A vegades penso si potser és un robot o un producte de la intel·ligència artificial perquè no em resulta creïble la seva fita.

La llista de damnificats al llarg de les tres llargues dècades d'emperadriu del fashion business és llarga però avui descartarem tots els que ha enfonsat només amb una mirada o amb una no assistència a una de les seves desfilades. Avui, a les portes de la Met Gala del 2023 –que se celebra la nostra matinada de dilluns a dimarts–, toca centrar-nos en tots els famosíssims i importantíssims personatges als quals ha tancat les portes de la festa, l'esdeveniment solidari més important del món, que ella dirigeix des del 1995 amb mà de ferro i on exerceix de portera de facto, cosa que li permet deixar plorant al carrer moltes estrelles a les quals molts matarien per tenir als seus esdeveniments.

L'editora en cap de Vogue, que té la mateixa edat que Bruce Springsteen –jo ja només sé parlar aquest idioma...–, és com una àguila reial que plana sobre els mitjans de comunicació de forma silent però constant i quan troba alguna cosa que no li agrada pel que fa a ella o a la seva festa al Museu Metropolità de Nova York, ataca. El millor exemple d'això va ser quan va convertir Donald Trump en persona non grata. Això va passar al 2020 i a l'expresident no se l'ha vist mai més a la gala del Met. La veritat és que aquest cas és una mica diferent de la resta, ja que al senyor més taronja d'Occident no li va fer falta dir res en concret per no rebre mai més cap invitació. Simplement existint en el seu estat natural n'hi va haver prou.

Wintour, una britànica que va triomfar a Nova York perquè Londres li quedava petit, va explicar que no el volia veure més en una entrevista televisiva del seu amic James Corden. I així va ser. Evidentment, aquella vetllada nocturna, que sempre pivota al voltant de la creativitat i del respecte per totes les circumstàncies humanes, es veia brutalment esquitxada per l'assistència d'algú com ell. La periodista, que és una demòcrata empedreïda, va tenir l'excusa ideal quan Trump era al capdavant de la Casa Blanca dient una barbaritat rere l'altra. Tècnicament, per a algú com Trump, no ser invitat a la Met Gala és haver estat expulsat de la jet set novaiorquesa i, de passada, del lloc on va demanar matrimoni a Melania, la seva actual esposa. Tres anys després d'aquella expulsió televisada, Trump ja no viu ni a Nova York. Wintour va ser, un cop més, una visionària. Ara, ell i Melania hauran de buscar un altre esdeveniment per renovar els vots. Potser una fira de rifles?

Donald i Melania Trump el 2005 a la Met Gala

Una altra famosa de la qual no hi ha hagut cap rastre mai més a la Met Gala és la còmica Tina Fey. L'actriu va confessar en una entrevista el 2015 que la seva experiència amb l'acte va ser horrible. "En aquell bonic lloc hi ha tots els idiotes de tots els àmbits de la vida vestits d'alguna cosa estúpida", va dir aleshores. Mai més se l'ha tornat a veure a l'esdeveniment, al qual molts matarien per assistir, ja que el creixement en popularitat que suposa per als assistents que es dediquen al show business no té preu.

Wintour tampoc va perdonar les paraules de l'ex One Direction Zayn Malik. L'artista només hi ha anat un cop, el 2016, quan sortia amb la top Gigi Hadid, que se'l va emportar de consort i va evidenciar qui era qui en aquella relació. En una entrevista a GQ el 2018, el cantant va dir que no li va semblar gens interessant. "Ara, no és un lloc on aniria. Prefereixo estar assegut a casa meva, fent alguna cosa productiva, abans que no pas vestir-me amb roba realment cara i ser fotografiat en una catifa vermella... Soc una cosa no creïble a la catifa vermella, no soc jo", va expressar l'artista, seguit per milions de fans arreu del món però que ara no ha estat convidat de nou a pujar les escales del Met el primer dilluns de maig.

Zayn Malik i Gigi Hadid a la Met Gala

N'hi ha que no han criticat la gala ni els seus objectius, però que sí que han parlat en alguna ocasió d'Anna Wintour. I no precisament en els termes que ella esperava. Això també els ha portat a estar castigats de cara la paret sine die. El cas més emblemàtic d'aquesta modalitat de censura és Tim Gunn, conegut mundialment pel seu paper de coach al programa de televisió Project Runway, un talent show de dissenyadors de moda. Per al programa Fashion Police de la cadena E!, al professor de la prestigiosa escola Parson's de Nova York li van preguntar pel fet més "inoblidable" que havia presenciat a la moda. "És fàcil de respondre. Va ser veure Anna Wintour sent baixada cinc esgraons per dos guardaespatlles després d'una desfilada", va explicar Gunn, que mai més ha estat vist en res relatiu a Wintour ni a la revista que dirigeix.

Tim Gunn al programa que actualment copresenta amb Heidi Klum

Més enllà d'aquests casos tan clars, també hi ha càstigs amb indult posterior. Per exemple, el que va patir Amy Schummer, que va dir que la Met Gala és una "farsa" en la qual tots van vestits com "maleïts idiotes". En una de les gales a què va assistir va explicar que havia conegut Beyoncé, que li havia preguntat si aquell era el seu primer Met. Schummer li va dir que era el seu "últim" Met. Després dels escarafalls, es va haver d'empassar l'orgull, perquè amb el temps hi va acabar tornant. El 2013, Paltrow va dir que no era gens còmode assistir a la Met Gala, però anys després es va haver de menjar les seves paraules. Era prou famosa perquè li aixequessin el càstig. I hi va tornar, fent veure que mai s'havia queixat. No saps mai quan necessitaràs l'empenta de popularitat que et dona rebre aquella invitació. Fins i tot si ets Gwyneth Paltrow.

Pltrow el 2017 a la Met Gala
stats