Monarquia

Escàndol a la Zarzuela: l’excunyat de la reina Letícia assegura que va mantenir una relació extramatrimonial amb ella

El llibre de Jaime Peñafiel 'Letizia y yo', publicat fa dues setmanes, ha obert la capsa de Pandora sobre el passat de la reina d'Espanya

3 min
La roba d’un any de Letícia: 130.000 euros

BarcelonaEl cronista reial Jaime Peñafiel va publicar el llibre Letizia y yo el 21 de novembre, on s’explicaven diverses informacions molt compromeses de la reina Letícia. En les últimes hores, però, la crisi ha agafat un nou nivell de tensió: l’excunyat de Letícia Jaime del Burgo –va estar casat amb Telma Ortiz, germana de la reina– ha assegurat a la xarxa social X –antic Twitter– que va mantenir una relació amorosa amb la reina entre 2010 i 2011 –Felip VI i Letícia estan casats des del maig de 2004–. De fet, en el llibre de Peñafiel ja es diu que Del Burgo i l’experiodista havien mantingut una relació abans que ella estigués amb Felip VI.

L'excunyat de la reina ha aprofitat la publicació del llibre per detallar informació que havia explicat a Peñafiel. En el llibre Letizia y yo s'explica que la seva relació va tenir quatre etapes, però no es desenvolupen. Ara Del Burgo, en el seu compte d'X, assegura que van ser les següents: “1) Relació amorosa, des del 2002 al 2004; 2) Amics i confidents, de 2004 a 2010; 3) Relació amorosa, duradora i continuada, 2010 i 2011; 4) Com a cunyats, de 2012 a 2016”. També va explicar que la tercera etapa va acabar “pocs mesos abans” de dur a terme el seu pla, que passava per “la renúncia de Letizia Ortiz com a princesa d’Astúries i el divorci amb Felip” per després fer les maletes i establir-se amb ell a Nova York.

I això no és tot. Ahir al matí, l’ex de Telma Ortiz publicava a la mateixa xarxa social una fotografia íntima de la reina amb el text: “Amor. Porto la teva pashmina. És com sentir-te al meu costat. Em cuida. Em protegeix. Compto les hores per tornar a veure'ns. Estimar-nos. Sortir d’aquí. Teva”. A la imatge es podia veure la reina Letícia fent-se una fotografia al mirall d’un quarto de bany amb una pashmina blau marí i una brusa blanca i blava. La publicació va fer bullir les xarxes i posteriorment va ser esborrada.

Ara s’haurà de veure com vol defensar-se la reina. El catedràtic de dret penal de la Universitat Autònoma de Barcelona i soci-director de Morales Abogados Penalistas, Fermín Morales, explica a l’ARA que es poden explorar dues vies diferents. Per una banda, hi hauria el delicte per revelació d’imatges íntimes, recollit a l’article 197.7 del Codi Penal. “És un article molt ampli i, tot i que normalment es relaciona amb el sèxting, en cap moment es diu que les imatges hagin de ser necessàriament de caràcter sexual”. Per tant, unes fotografies enviades des de la intimitat podrien emparar-se en aquest text. I per l'altra, el delicte d’injúries (article 209 del Codi Penal), ja que el que s’ha dit de la reina quadraria dins la definició de difamació. Tot i això, Morales assegura que ell creu que la via més adequada per al cas seria la primera. 

Per altra banda, l'experta en gènere i feminisme i professora de la Universitat de Girona Alba Alfageme explica que "trencar un compromís de silenci, sobretot en un aspecte tan íntim, és una clara actitud de violència envers la dona". A més, afegeix que "el moment escollit" podria no ser casualitat: que la teòrica infidelitat hagi ocorregut durant els primers anys de vida de les seves filles «fa que una acusació com aquesta estigmatitzi encara més l'afectada com a 'mala mare'».

Però, ¿per què ara?

Hores més tard de la publicació d’aquestes acusacions, Jaime del Burgo va esborrar totes les seves piulades i va deixar el seu perfil sense contingut. Aquest matí, però, ha tornat a trencar el silenci. Primer de tot ha fet una piulada on després d’esmentar la casa reial i Pedro Sánchez ha dit, en referència a la seva relació amb Letícia: “Pots enganyar tothom algunes vegades i algunes persones sempre, però no pots enganyar sempre tothom”.

Més tard ha republicat un tuit on s'assegura que “Jaime del Burgo és un patriota que ha hagut de lluitar des de petit contra el terrorisme d’ETA” i afegeix que “ha reaccionat per evitar la tragèdia dissenyada per Sánchez, ETA, colpistes i Letícia” que, segons el perfil anomenat María de Tabarnia, “és la cap de l’Estat des que va maniobrar per enviar a l’exili el rei Joan Carles”. D’aquesta manera, Del Burgo intenta justificar haver tret a la llum la suposada relació extramatrimonial de la reina amb el context polític actual a Espanya. “¿Què es podria haver fet?”, es pregunta en un altre tuit, on diu que el rei, davant l’acord d’investidura, hauria d’haver respost: “Sr. Sánchez, em portes un govern sense assassins i firmo. T’asseus amb Feijóo i us enteneu. Però Otegi no, perquè això és destruir l’essència del que soc i defenso. No firmo”.

stats