Gent 29/08/2021

Mor als 91 anys Ed Asner, l'actor que va donar vida al periodista Lou Grant

Era un dels més veterans de la indústria i entre els seus treballs més recents hi havia haver posat la veu a l'avi d''Up!'

2 min
L'actor Ed Asner, conegut pel seu paper de Lou Grant

BarcelonaEdward Asner, recordat per la seva participació en la sèrie sobre periodistes, Lou Grant, ha mort aquest diumenge als 91 anys, tal com han informat els seus representants. L'actor nord-americà, de veu ronca, va marcar una generació, especialment la dels anys 80, amb Lou Grant: la sèrie que va protagonitzar i que va portar milers de joves a voler dedicar-se al periodisme.

Asner va començar com a intèrpret a la ràdio, tot i que a la Universitat de Chicago ja havia participat en algunes obres de teatre. Malgrat que va marxar de Chicago per fer el servei militar, va tornar-hi per fundar un club de teatre. Posteriorment, es va traslladar a Nova York, on va seguir dedicant-se al teatre. No va tocar la televisió fins que es va instal·lar a Los Angeles. La seva gran oportunitat als EUA, i posteriorment fora del país, va arribar el 1970 amb The show of Mary Tyler Moore. Allí va interpretar el paper de Lou Grant, el tossut però entranyable cap d'una cadena de televisió local. Va guanyar tres premis Emmy (1971, 1972, 1975) per aquell paper. El personatge va ser tan icònic que li van dedicar un spin-off que li va comportar dos Emmy més, el 1978 i 1980.

Asner era un dels actors més veterans de la indústria, i un dels que encara es mantenia en actiu. Nascut en el si d'una família jueva d'ascendència russa, va treballar en una cadena de muntatge de l'empresa automobilística General Motors i es va allistar a l'exèrcit americà abans de convertir-se en actor. Les generacions més joves el recordaran per la seva participació en la pel·lícula de Pixar Up !, que va guanyar dos premis Oscar i en la qual ell va donar vida a Carl Fredricksen.

stats