Gent 01/08/2019

La princesa Haia de Jordània demana una ordre d'allunyament per violència de gènere

Ho ha demanat a Londres, on es decideix el seu divorci de l'emir de Dubai, Raixid al-Maktum

Ara
2 min
Arrenca el judici pel divorci d'Haia de Jordània i el xeic de Dubai

BarcelonaLa princesa Haia de Jordània ha demanat una ordre d'allunyament del seu espòs, el primer ministre dels Emirats Àrabs i xeic de Dubai, Mohammed bin Raixid al-Maktum, per presumpta violència de gènere. El Tribunal Superior de Londres, on es jutja el seu divorci després que ella fugís de l'emirat amb els seus dos fills, va acollir aquest dimecres la segona sessió de la vista per la custòdia dels dos fills de la parella.

La princesa ha sol·licitat una ordre d'allunyament de l'emir de Dubai, amb el qual va contreure matrimoni el 2004, i es va convertir llavors en la seva sisena esposa i mare de dos dels seus vint-i-tres fills. També ha demanat a la cort britànica una ordre de protecció perquè aquests, Jalila, d'onze anys, i Zayed, de set, no puguin casar-se en unions pactades pel seu progenitor.

Fugida dels Emirats, la dona, germana de l'actual rei Abdal·lah II de Jordània, vol que els seus fills es quedin amb ella a la capital britànica, on es va traslladar fa un parell de mesos. El judici ha suscitat un gran enrenou mediàtic al Regne Unit i també a escala internacional, cosa que podria servir per permetre que el judici sigui més just, cosa que no es preveia que passés a Dubai, on el marit d'Haia té un poder pràcticament absolut. De fet, donat l'interès, la premsa ha pogut entrar a la sala durant la vista, cosa que ha permès que transcendeixi aquesta informació.

La voluntat d'assegurar que surti tot bé per part de les parts els ha portat a fitxar advocades de gran reputació. Helen Ward, anomenada "la gran dama dels divorcis", és qui defensa l'emir, de 70 anys, mentre que Fiona Shackleton, "la magnòlia d'acer" –coneguda per ser qui va defensar Lady Di en el seu divorci de Carles d'Anglaterra–, representa la princesa, de 45. La fugida de la princesa Haia recorda la de Latifa bint Mohammed al-Maktum, filla d'Al-Maktum. Segons l'organització Human Rights Watch (HRW), va intentar fugir del seu pare per la manca de llibertat a la qual estava sotmesa, però forces policials del país la van detenir en aigües internacionals quan ja arribava a l'Índia. El maig del 2018 l'ONG va denunciar que estava segrestada en un lloc desconegut pel seu pare.

stats