Gent 14/04/2021

La reina Elisabet II celebra el primer acte oficial després de la mort del seu marit

En plena operació Forth Bridge pel decés del duc d'Edimburg, la reina ha nomenat el nou Lord Chamberlain

2 min
Elisabet II en l’acte commemoratiu de la fi de la Primera Guerra Mundial el 2020.

BarcelonaLa reina Elisabet II ha dut a terme el seu primer compromís oficial al castell de Windsor, als afores de Londres, des de la mort divendres passat del seu marit, el duc d'Edimburg, segons recull Efe dels registres de la casa reial britànica. La sobirana, de 94 anys, va presidir a Windsor una cerimònia amb el comte William Peel, que acaba de retirar-se com a Lord Chamberlain, el funcionari de més rang a la casa reial i el que organitza visites d'estat i casaments reials i és el principal canal de comunicació entre la monarca i la Cambra dels Lords. En aquesta cerimònia, la reina va rebre de Peel la vara i la insígnia corresponents al Lord Chamberlain, que ara passaran al nou encarregat d'aquesta funció, Andrew Parker, antic director dels serveis secrets britànics.

El comte Peel havia anunciat l'any passat la seva retirada i Parker havia començat a treballar com a Lord Chamberlain una setmana abans de la mort del príncep Felip per fer una transició menys pronunciada. El duc d'Edimburg, que el març passat havia estat hospitalitzat diverses setmanes, va morir a Windsor als 99 anys. La cerimònia que va presidir la reina va tenir lloc ahir dimarts i ha quedat avui registrada en l'anomenada circular de la cort, que especifica els esdeveniments que presideix la cap d'estat britànica.

Operació Forth Bridge

La família reial estarà dues setmanes de dol i es prepara per al funeral del duc d'Edimburg, que tindrà lloc aquest dissabte –dia 17– a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor. Amb la mort del que ha sigut marit de la reina durant més de 70 anys, el Regne Unit ha activat el que han denominat operació Forth Bridge, que inclou un període de dol nacional en què que els edificis governamentals, així com els palaus reials, tenen les banderes a mig pal.

Segons està previst, l'operació Forth Bridge preveu que el primer ministre britànic, Boris Johnson, i Lord Chamberlain consultin a la reina els seus desitjos específics per al dol: un funeral d'estat per al difunt príncep –que ell havia rebutjat en pro d'una cerimònia d'estil militar–; el seu enterrament als jardins de la casa Frogmore –a prop del castell de Windsor, on hi ha les restes de la reina Victòria i el seu marit, el príncep Albert–; banderes a mig pal fins al dia de l'enterrament; diputats amb una banda negra al braç i, en el cas dels parlamentaris homes, a més, corbata negra; i la no aprovació de lleis ni celebració de compromisos oficials prescindibles per a la reina durant el període de dol.

stats