Gent 12/04/2021

Sofia de Wessex, sobre la mort de Felip d'Edimburg: "Va ser molt dolç, com si algú li agafés la mà i ell se n'anés"

Ahir es va celebrar una missa a Windsor en homenatge al marit de la reina d'Anglaterra

2 min
Mor als 99 anys el príncep Felip, 
 El marit de la reina d’Anglaterra

BarcelonaLa dues cambres del Parlament britànic rendeixen aquest dilluns homenatge al duc d'Edimburg, marit de la reina Elisabet II, mort divendres als 99 anys al castell de Windsor, als afores de Londres. El Parlament, que estava en recés fins a aquest dimarts, celebrarà aquesta tarda una sessió extraordinària perquè diputats i lords puguin rendir tribut a la figura del príncep Felip pels seus més de 70 anys de servei al Regne Unit. Les autoritats britàniques han decretat una setmana de dol nacional, un període en què les banderes dels edificis governamentals i els palaus reials onejaran a mig pal.

El funeral del duc tindrà lloc dissabte que ve, 17 d'abril, a la capella de Sant Jordi, al castell de Windsor, i només hi podran assistir 30 persones en virtut de les actuals restriccions per contenir la propagació del covid-19. De fet, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ja ha anunciat que no hi assistirà per permetre que un altre membre de la família reial tingui l'oportunitat d'acomiadar-se del consort reial. Els fills del difunt i de la reina ja van destacar el cap de setmana, en declaracions particulars als mitjans, el dolor que afronta la família i van ressaltar el suport que Felip va donar a la reina durant el seu llarg regnat.

Els comtes de Wessex

Ahir, a més, diversos membres de la família reial britànica van assistir a un servei religiós en memòria de l'espòs de la reina a la Capella Reial de Windsor. Sofia de Wessex, esposa del príncep Eduard d'Anglaterra –el fill més petit i menys conegut de la reina–, ha revelat com van ser els últims instants de vida del duc. "Va ser molt dolç, com si algú li agafés la mà i ell se n'anés. El moment va tenir molta, molta pau, i això és el que desitges per a algú, no? Per això, jo crec que és molt més fàcil per a la persona que marxa que per a la gent que es queda. Estem tots asseguts, mirant-nos i dient: «Això és horrible»", va relatar la nora de la reina Elisabet II sortint de la missa.

Eduard, el fill més petit del difunt, va dir que "ha sigut tot una mica impactant". "Per molt que un intenti preparar-se per a això, segueix sent un xoc terrible i encara estem intentant acceptar-ho", va confessar. "Però he de dir que ha sigut fantàstic que tothom li hagi fet aquest homenatge i en tingui tan bons records. Tot plegat demostra que ell va ser el nostre pare, avi, sogre..., però que, a més, significava molt per a moltes altres persones".

stats