Andorra

Victòria de l'àvia andorrana: el 'youtuber' TheGrefg perd el judici i no podrà desnonar la dona de 80 anys

La societat de l''streamer' murcià haurà de fer-se càrrec de les despeses del judici

2 min
TheGregf, l'àlies d'internet de David Cánovas, en un campionat de videojocs

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia d'Andorra ha posat punt final a la persecució que la societat controlada pel youtuber TheGrefg infligia per desnonar una dona andorrana de més de 80 anys. La conclusió de la sentència ha estat clara: no es pot trencar un contracte de lloguer "només per la voluntat" del propietari. D'aquesta manera es reitera el dret d'habitatge de l'anciana andorrana, i serà l'empresa del creador de contingut a YouTube qui s'haurà de fer càrrec de les despeses del judici.

La dona andorrana vivia al mateix immoble de lloguer, a Escaldes, des de feia quatre dècades. Però fa quatre anys el seu edifici va ser adquirit per l'empresa Grefito SLU, i va ser en aquell moment que van començar els intents per fer-la fora de casa seva. La dona, de més de 80 anys, era una de les poques veïnes que quedaven a l'edifici, després que la majoria d'inquilins abandonessin l'edifici progressivament al rebre les pressions de l'empresa que pretenia reformar l'edifici sencer. Però darrere de la societat Grefito SLU no hi havia cap immobiliària o gran hòlding, sinó el youtuber murcià David Cánovas, conegut a internet amb el nom de TheGrefg.

La intensitat del conflicte va escalar quan Grefito va començar a desmuntar tots els habitatges, amb l'excepció dels dos on resideix la dona –fins i tot en va retirar les finestres–. Això va provocar les queixes de l'afectada, que fa quatre hiverns que viu en un edifici sense cap protecció del fred. En una primera instància, la Batllia –el tribunal de primera instància andorrà– va obligar l'empresa a recol·locar o tapiar les portes i finestres obertes, una obra que no es té constància que s'hagi executat en els mesos d'hivern que portem fins ara. Sí que va solucionar, però, un problema amb unes canonades que es van glaçar.

D'altra banda, a mitjans de gener l'streamer va eximir la seva responsabilitat dels fets que estaven tenint lloc a través d'un comunicat publicat al seu perfil de X. "Jo no gestiono ni administro la societat involucrada", afirmava en el segon punt de l'escrit el propietari de la societat a la qual fa referència. Cánovas també puntualitzava que la dona que estava fent una "ocupació abusiva" del seu pis "no estava vivint a la propietat, sinó amb un dels seus fills en una altra població d'Andorra".

El fet que l'àvia no tingués proves documentals que té dret a l'habitatge on resideix des del 1989 ha estat un dels punts més complexos del judici. La dona viu al domicili a través d'un contracte verbal acordat pel seu marit –ara ja mort– amb els anteriors propietaris, tal com era costum fa quatre dècades a Andorra, ja que no existia cap llei que regulés els arrendaments. Així i tot, el Tribunal Superior de Justícia d'Andorra ha sentenciat aquest dimecres que l'àvia tenia raó. La dona andorrana té dret a quedar-se a la casa per la seva situació d'indefensió davant el procés que s'ha dut a terme i la societat Grefito SLU haurà de fer-se càrrec dels costos judicials, tal com han sol·licitat els tribunals. D'aquesta manera el cas queda tancat i, en principi, totalment finalitzat, sense opció de reobrir-se.

stats