Els talibans alliberen un militar nord-americà retingut des del 2009 a canvi de cinc presos de Guantánamo

El soldat està sota custòdia dels Estats Units a l'est de l'Afganistan

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat aquest dissabte que els talibans han alliberat l'únic presoner nord-americà que mantenien captiu a l'Afganistan, Bowe Bergdahl, després d'estar retingut durant cinc anys.

L'alliberament de Bergdahl ha estat possible gràcies a la mediació de Qatar i, segons funcionaris nord-americans citats pel diari 'The Washington Post' i la cadena CNN, s'ha fet a canvi del trasllat a territori qatarià de cinc presoners talibans retinguts a la base naval nord-americana de Guantánamo (Cuba). 

El soldat està ara mateix sota custòdia de les forces d'operacions especials nord-americanes a l'est de l'Afganistan, després d'un intercanvi sense violència. Segons sembla, Bergdahl estaria en bon estat i li estarien practicant un examen mèdic. 

L'alliberament ha estat possible després de mesos de converses indirectes entre els Estats Units i els talibans, amb Qatar actuant com a intermediari, segons han relatat funcionaris nord-americans propers a les negociacions.

Bergdahl, originari d'Idaho, va ser capturat en circumstàncies desconegudes a l'est de l'Afganistan el 30 de juny del 2009, uns dos mesos després d'haver arribat al país.

"Avui el poble nord-americà està content per poder donar la benvinguda a casa al sergent Bowe Bergdahl, captiu durant gairebé cinc anys", ha anunciat Obama en un comunicat.

El president nord-americà ha agraït el paper d'intermediari de Qatar, així com també la col·laboració de govern afganès.