Internacional 04/07/2019

Alliberen el jove australià desaparegut fa una setmana a Corea del Nord

Una delegació de Suècia es va reunir amb el règim de Pyongyang per aconseguir la seva llibertat

Ara
3 min
L'estudiant australià desaparegut fa una setmana a Corea del Nord, Alek Sigley, a l'aeroport internacional de Pequín.

BarcelonaL'estudiant australià desaparegut fa més d'una setmana a Corea del Nord, Alek Sigley, ha aconseguit aquest dijous sortir del país asiàtic després de ser alliberat per les autoritats de Pyongyang gràcies a la mediació d'una delegació sueca i sense que s'hagi revelat la causa de la seva detenció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sigley, de 29 anys i estudiant de literatura en una universitat de la capital nord-coreana, ha arribat a l'aeroport de Pequín acompanyat de l'enviat especial del govern suec, Kent Härstedt, que dimecres es va reunir amb alts càrrecs del règim nord-coreà. "Estic bé, estic bé. Estic molt bé", ha assegurat Sigley a la premsa, tal com mostren imatges de la televisió oficial australiana. Sigley, que des de l'aeroport ha sigut traslladat cap a l'ambaixada australiana a Pequín,ha evitat donar detalls sobre què ja passat durant els dies que ha estat retingut a Corea del Nord.

El seu alliberament havia sigut confirmat pel primer ministre australià, Scott Morrison, durant una sessió de control al Parlament de Canberra, en què va agrair la "inestimable" ajuda de les autoritats sueques per assegurar la posada en llibertat de l'estudiant. "Les autoritats sueques es van reunir ahir amb alts càrrecs de Corea del Nord i van gestionar l'afer de la desaparició de Sigley en nom d'Austràlia", ha recordat Morrison. "Aquest matí ens han informat que Corea del Nord havia alliberat l'Alek i que ara el jove està fora de perill, i fora del país", ha afegit.

L'agència estatal nord-coreana KCNA va informar dimecres que el ministre d'Afers Estrangers nord-coreà, Ri Yong-ho, es va reunir amb Härstedt per abordar "el desenvolupament de les relacions bilaterals i la situació a la península de Corea". L'enviat suec i el seu equip van arribar a Pyongyang dilluns i van ser rebuts per Kim Yong-nam, que fins a l'abril exercia de president honorífic del país asiàtic, encara que l'agència nord-coreana no va detallar ni la durada ni el propòsit del viatge. "Aquest resultat demostra el valor del treball discret entre bastidors dels alts càrrecs a l'hora de resoldre casos consulars delicats en estreta col·laboració amb altres governs", ha destacat Morrison.

Austràlia i Corea del Nord mantenen relacions diplomàtiques, però cap dels dos països té ambaixada al territori de l'altre. Suècia sí que té des de fa dècades un legació diplomàtica a Pyongyang, que ja s'ha encarregat diverses vegades de representar països occidentals amb ciutadans detinguts per l'hermètic règim estalinista.

La desaparició

La família del jove Sigley, de pare australià i mare xinesa, va ser qui va alertar de la seva desaparició el 27 de juny perquè no podia parlar amb ell a través de WhatsApp com era "habitual". El seu pare, Gary, s'ha mostrat "extremadament satisfet" per l'alliberament del seu fill, i ha assegurat que el noi "ha estat bé durant tot aquest temps".

Sigley és un usuari actiu de Twitter, on ha relatat la seva vida com a estudiant a Pyongyang des de finals del 2018. El seu últim tuit data del 24 de juny i fa referència al famós hotel Ryugyong, un gegantí allotjament inacabat que es va començar a construir a la capital nord-coreana a finals dels vuitanta.

L'estudiant també col·laborava amb l'edició australiana del diari 'The Guardian', on en un article publicat al març es va definir com "l'únic australià que viu a Corea del Nord". "Puc passejar lliurement per la ciutat sense que ningú m'acompanyi. La relació amb els locals de vegades pot ser limitada però puc comprar i menjar gairebé on vulgui", afegia.

Segons explica la premsa australiana, s'espera que l'estudiant arribi aquesta tarda a Tòquio, on resideix la seva dona, la japonesa Yuka Morinaga, amb qui es va casar l'any passat a Pyongyang.

La de Sigley seria la primera detenció d'un estranger a Corea del Nord de la qual es té coneixement des de l'arrest de l'estudiant nord-americà Otto Warmbier, a qui van condemnar a 15 anys de treballs forçats per haver robat presumptament un cartell de propaganda quan visitava Pyongyang el desembre del 2015.

stats