Almenys 9 morts i 115 ferits en enfrontaments entre seguidors d'Evo Morales i forces de seguretat

El govern interí fa tornar a Cuba més de 700 metges cubans que treballaven a Bolívia

Fins a nou persones han mort des de divendres en els enfrontaments registrats a la província de Cochabamba, feu polític d’Evo Morales, entre les forces de l’ordre i els seguidors de l’expresident, alçats en protesta contra el que consideren un “cop d’estat” de l’oposició liderada per l’autoproclamada presidenta, Jeanine Áñez.

El govern interí mateix, de fet, s'ha compromès aquest dissabte a investigar exhaustivament els fets de Cochabamba i ha dit que "al darrere hi ha una ment macabra". "Si tenim morts, per què els hem d'amagar? Tenim informació que tres dels morts tenen trets a la nuca. Aquí hi ha una ment macabra al darrere", ha dit el ministre interí Arturo Murillo.

Les protestes desfermades a tot el país des de les eleccions del 20 d’octubre han deixat un total de 22 morts i més de 500 ferits. Només a Cochabamba hi ha hagut 9 morts i 115 ferits entre ahir divendres i avui dissabte.

A Cochabamba, cultivadors de coca de la regió afins a Evo Morales mantenen violents enfrontaments des de divendres amb l'exèrcit i la policia pel seu intent d'entrar a la ciutat de Cochabamba, on es lliura també una batalla oberta. Els manifestants utilitzen càrregues de dinamita, mentre que la policia i les forces armades intenten dispersar-los amb gasos lacrimògens, segons Efe.

Murillo ha negat també que el govern interí estigui fent una "caça als estrangers", com s'ha considerat que eren algunes detencions recents de ciutadans veneçolans i cubans acusats presumptament de finançar i donar suport a les marxes contra el govern autoproclamat.

La ministra interina d'Exteriors, Karen Longaric, ha comunicat al seu homòleg cubà, Bruno Rodríguez, que "per no exasperar més la situació i no perjudicar la relació" s'havia decidit "retirar de Bolívia 725 cubans que treballen en diferents àrees de la cooperació".

Murillo ha confirmat també que aquest mateix dissabte s'ha reunit amb l'ambaixador cubà, que li ha explicat "que té 18 metges a Chapare que no sap com evacuar i que tem per les seves vides", de manera que s'ha disposat un operatiu d'evacuació d'aquests ciutadans en un helicòpter i seran traslladats a la ciutat de Santa Cruz. Des d'aquesta ciutat aquest dissabte ha sortit de Bolívia un grup de 226 metges cubans de tornada al seu país.