"Atrapats en el temps (soviètic)", al Planeta d'aquest dissabte

Els conflictes congelats en territoris que pertanyien a la URSS atiats per Rússia, tema del dossier 'Planeta'

Sota el titular "La inestabilitat territorial com a arma del Kremlin", el 'Planeta' analitza els interessos geopolítics de Moscou en territoris com Transnístria (Moldàvia), Abkhàzia i Ossètia del Sud (Geòrgia) i Nagorno-Karabakh (frontera entre Armènia i Azerbaidjan).

Al reportatge "Ucraïna, el jòquer de Moscou", el 'Planeta' ofereix una mirada al conflicte a l'Est d'Ucraïna i les dificultats per implementar els tretze punts dels acords de Minsk II. La debilitat econòmica de Rússia i la feblesa del govern Poroixenko, son alguns dels entrebancs que, segons el reportatge, dificulten l'aplicació de l'entesa.

Si hi ha un conflicte que es mereix el qualificatiu de «congelat en el temps» aquest és el de Transnístria. A "Transnístria, el no-país" s'ofereix una mirada a aquesta petita república a la frontera entre Moldàvia i Ucraïna que encara conserva trets soviètics. Sobreviu gràcies al recolzament econòmic de Moscou i no està reconeguda per gairebé cap membre de la comunitat internacional.

A "Estats de cartró pedra a mida del Kremlin", el 'Planeta' analitza la situació d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, oficialment encara territoris de Geòrgia, però de facto vinculats a Rússia. A banda de les confrontacions polítiques el conflicte d'aquests dos territoris també conté tints ètnics. Rússia va aprofitar les reivindicacions independentistes de Abkhàzia i Ossètia del Sud per endegant una guerra amb Geòrgia el 2008 i ocupant-los militarment. Tot i que ambdós territoris es senten ara més pròxims a Moscou, Geòrgia encara en reclama la sobirania.

Més continguts de