Burundi ajorna les eleccions 10 dies, després del cop d'estat fallit

Els més de 100.000 desplaçats per por de la violència agreugen la crisi humanitària a la regió

El president de Burundi, Pierre Nkurunziza, ha ordenat retardar 10 dies les eleccions municipals i legislatives previstes inicialment per al proper dia 26, segons un decret fet públic avui dimecres. El text no es pronuncia, però, sobre les presidencials, la primera volta està prevista per al dia 26 de juny, a la qual Nkurunziza planeja presentar-se per aspirar a un tercer mandat, excedint els terminis de la Constitució.

"Tots els ciutadans burundesos que compleixin amb les condicions previstes per la Constitució seran cridats a participar en les eleccions als Consells Comunals i a l'Assemblea Nacional, que se celebraran el 5 de juny", indica el decret. El retard dels comicis prolongarà la campanya electoral fins al 2 de juny.

La Comissió Electoral Nacional Independent s'encarregarà de l'execució del present decret, en vigor des d'ahir. El passat 25 d'abril, el CNDD-FDD va anunciar que Nkurunziza tornaria a presentar-se a les presidencials de juny per optar a un tercer mandat, tot i que la Constitució limita a dos períodes de cinc anys la durada de l'exercici d'aquest càrrec.

La decisió de mantenir la candidatura va desencadenar una onada de violentes protestes en què han mort almenys 20 civils i 12 soldats acusats de donar un fallit cop d'Estat contra el president la passada setmana.

Mentre Nkurunziza ha tornat a prendre les regnes del país, més de 100.000 burundesos l'han abandonat ja per buscar refugi en els països veïns.

Precisament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d'una "severa crisi humanitària" a Tanzània causada per l'arribada de desenes de milers de refugiats burundesos a l'est del país, on s'ha registrat un brot de còlera i almenys set morts per diarrees.

La situació és especialment preocupant en Kagunga, un petit poble de pescadors al costat del llac Tanganika, que separa els dos països, i que ha incrementat la seva població original, de 11.382 persones, a 90.000 des de l'abril passat, ha informat l'OMS en un comunicat. El desplaçament massiu de població des de Burundi va aconseguir el seu màxim en els últims dies, en què han arribat de 500 a 2.000 refugiats diaris, el que ha desbordat els serveis sanitaris locals.

A més, els refugiats compten amb un espai molt limitat per acampar, poca higiene i equipaments sanitaris i no disposen d'aigua potable. La crisi es va agreujar el passat dissabte, quan es van registrar dos casos positius de còlera, que es van elevar a 13 al dia següent, així com unes 1.000 persones amb greus diarrees, almenys set de les quals han mort, segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).