Centenars d'opositors ucraïnesos desafien les noves restriccions dels drets de manifestació

Aquest dimarts entren en vigor les lleis que prohibeixen la instal·lació de tendes, escenaris i altaveus en llocs públics

Centenars d'opositors s'han seguit manifestant aquest dimarts pels carrers de Kíev malgrat l'entrada en vigor de la nova llei del govern de Víktor Ianukóvitx que restringeix el dret a manifestació. Tot i que la intensitat dels enfrontaments s'ha reduït aquest dimarts, les disputes entre els antiavalots i els manifestants des de diumenge han provocat desenes de ferits.

L'oposició denuncia que les lleis, aprovades pel govern el 16 de gener, coarten la llibertat de reunió i d'expressió i són l'antesala d'un estat policial. Entre altres coses, prohibeixen la instal·lació de tendes, altaveus i escenaris en llocs públics i permeten la detenció dels manifestants que portin la cara tapada. Ocupar un edifici públic pot ser castigat amb cinc anys entre reixes.

Els manifestants segueixen instal·lats a la plaça de la Independència, coneguda aquests dies com a plaça d'Europa, parapetats rere els autobusos incendiats des de diumenge. Les imatges de televisió transmeses en directe des del lloc dels enfrontaments mostren com els opositors cremen autobusos i llancen pedres, còctels incendiaris i altres objectes contra la policia, que respon amb gasos lacrimògens.

El president del país va advertir dilluns que les manifestacions s'havien transformat en disturbis massius que amenaçaven l'estabilitat de tot el país. De moment el govern ha descartat la possibilitat d'implantar l'estat d'excepció per posar fi al caos que viu la capital ucraïnesa.

L'oposició ha plantejat aquest dimarts noves condicions per resoldre la crisi. Arseni Iatseniuk, líder del partit Batkivisxina, ha exigit la retirada del "paquet de lleis dictatorials" i la dimissió de Ianukóvitx. El líder opositor ha culpat el president de provocar els enfrontaments amb el seu silenci i la seva inacció. "La gent ha rebut el dret a passar de les protestes pacífiques a les no pacífiques", ha assenyalat.