"En un duel Clinton-Trump, la clau la tindran les minories, i això és bo per a Hillary"

L'analista de l'Institut Franklin Cristina Crespo diu que el Superdimarts consolida Ted Cruz com a única alternativa a Trump dins el Partit Republicà

Els resultats d'aquest Superdimarts consoliden Hillary Clinton i Donald Trump com els més probables candidats a la presidència en les eleccions del proper 8 de novembre als Estats Units. "Encara queden molts estats importants per votar" i no es pot donar res per tancat, almenys en el bàndol republicà, però les possibilitats d'un duel Clinton-Trump són cada cop més altes, admet Cristina Crespo, la directora de programes de l 'Institut Franklin d'estudis nord-americans de la Universitat d'Alcalà.

Clinton serà la guanyadora si Trump és el candidat del Partit Republicà?

En els estats que han votat fins ara i sobretot els d'aquest Superdimarts, el que hem vist és que Clinton ha guanyat gràcies als vots de les minories afroamericana i llatina. Un fet interessant que hem vist aquest Superdimarts és que en el bàndol republicà les minories donen suport a Ted Cruz i no a Donald Trump: la minoria hispana ha donat la victòria a Cruz a l'estat de Texas. Les minories són les que tenen la clau de la Casa Blanca, i aquesta clau la té avui Hillary Clinton. Trump no la té. 

"Aquest Superdimarts ha estat una patacada per a Marco Rubio, que només ha aconseguit guanyar en un estat"

Ted Cruz, de fet, s'ha erigit aquesta nit en el seu discurs com "l'única alternativa possible a Trump" dins el bàndol republicà.

I estic força d'acord amb aquesta hipòtesi, donats els mals resultats de Marco Rubio aquest Superdimarts. Només ha aconseguit guanyar als caucus de Minnesota, i això ha estat una gran patacada per a ell. El senador Rubio confia en un bon resultat el 15 de març al seu estat, Florida, però molt hauria de canviar i hauria de guanyar molts més estats per poder-se erigir com a alternativa.

I què farà llavors l'establishment del Partit Republicà, que encara aposta per Rubio?

Crec que estan esperant el 15 de març per veure què passa, però el nucli dur del partit haurà de posicionar-se d'alguna manera. I crec que fins i tot abans d'aquella data veurem grans figures del partit posicionant-se a favor de Rubio, però també molts es posicionaran a favor de Trump, com ha fet ja [el governador de Nova Jersey] Chris Christie o Sarah Palin. Tot i així, aquestes adhesions estan tenint molt mala premsa fins ara, se'ls acusa de radicals i fins i tot d'antirepublicans, i es comença a parlar de ruptura dins el Partit Republicà.

"Crec que els propers dies veurem grans figures del Partit Republicà posicionant-se a favor de Trump"

Avui mateix Trump es defensava dient que ell és un "unificador". Hi ha un risc real de ruptura dins el Partit Republicà? 

Jo no crec que passi. El Partit Republicà és l'essència dels Estats Units, i no crec que es trenqui, tot i que hi ha molta gent que diu que Trump és el germen que està destruint el partit. Està clar que no és un "unificador". La veritat és que està dividint el partit i està dividint el vot. Em costa veure encara si el nucli del partit acabarà fent pinya amb ell o no, però si el deixen seguir endavant, això serà molt bo per a Hillary Clinton.

Com explica els bons resultats d'un candidat amb un discurs tan incendiari?

El més nou de Trump és que està aglutinant diversos gremis, franges d'edat i socials. Per una banda, amb el discurs més populista s'ha guanyat el nord-americà rural amb poc estudis, però també està recollint vot moderat del partit republicà i molt de suport entre els joves republicans, que creuen que tindran un futur pitjor que els seus pares. Trump està aconseguint el vot de tota la gent enfadada amb el sistema, que no vol polítics.

"Clinton ja ha adoptat una estratègia anti-Trump i ha tornat al seu discurs més amable i igualitari, que amb Sanders no li funcionava"

En el bàndol demòcrata, la conclusió del Superdimarts és que Sanders ja no té res a fer davant Clinton, oi?

Sanders no ho ha fet gens malament, ha tret més bons resultats del que s'esperava aquest Superdimarts. I ell seguirà competint, perquè està il·lusionat i encara té la força del vot jove i té finançament per fer-ho. És cert que les seves possibilitats són cada cop més petites, però ell seguirà dins la cursa fins al final. De fet, Clinton avui mateix ja ha canviat el seu discurs i ha tornat al missatge més amable centrat en la idea de "construir ponts en lloc de murs", un discurs de drets civils que amb Sanders no li hauria funcionat perquè és molt més igualitari que ella, però que amb Trump sí que li funciona.