Disturbis a Kènia pels resultats de les eleccions generals

L'oposició denuncia frau en el recompte dels vots, que donen la victòria a l'actual president

Gasos lacrimògens i trets a l'aire. D'aquesta manera la policia de Kènia està intentant dispersar els centenars de manifestants que han sortit al carrer per protestar a la capital, Nairobi, i a altres ciutats del país després que el líder de l'oposició, Raila Odinga, hagi denunciat frau en el recompte de vots de les eleccions generals celebrades ahir. Els resultats parcials donen la victòria a l'actual president de Kènia, Uhuru Kenyatta, amb almenys el 54% dels sufragis.

"Sisplau, hem d'abstenir-nos de qualsevol activitat que posi en perill la vida dels altres i l'estabilitat del país", va clamar el ministre d'Interior en funcions, Fred Matiang'i en una roda de premsa, tement el pitjor. El 2007 el líder opositor va rebutjar els resultats dels comicis, que també va perdre, i això va provocar una onada de violència interètnica: hi van morir més de 1.300 persones. Les votacions del 2013 van transcorre amb una certa estabilitat. Odinga, d'ètnia luo, també va denunciar frau electoral aleshores, i va recórrer al Tribunal Suprem, que va validar el triomf de Kenyatta, de l'ètnia kikuyu.

Barricades

Aquest dimecres centenars de seguidors d'Odinga han aixecat barricades amb pedres i fogueres als carrers de Mathare, un suburbi de Nairobi. També s'han registrat disturbis a Kisumu, a l'oest del país.

En concret, el líder de l'oposició assegura que s'ha manipulat el sistema informàtic de recompte de vots per així donar la victòria a l'actual president del país. Segons Odinga, per manipular el sistema s'ha utilitzat la identitat del director de telecomunicacions de la Comissió Electoral que va ser assassinat fa deu dies, Chris Msando. L'actual president de la Comissió Electoral, Wafula Chebukati, ha mostrat confiança en el bon funcionament del sistema, però ha expressat la seva voluntat d'investigar les denúncies realitzades per l'oposició.