CRIM D’ODI

Onze morts i sis ferits en un atac a una sinagoga als EUA

Un home conegut pels seus comentaris antisemites a les xarses socials hi va obrir foc amb un rifle

Almenys onze persones van morir ahir i sis més van resultar ferides, algunes de gravetat, després que un home obrís foc en una sinagoga de Pittsburg, a Pennsilvània, al nord-est dels Estats Units. L’agressor va ser detingut per la policia i va ser identificat com a Rob Bowers, de 46 anys, conegut a les xarxes socials pels seus comentaris antisemites. Les autoritats van explicar que l’atac podria ser considerat un “crim d’odi”. Per la seva banda, Donald Trump va definir els fets com un “crim antisemita” i va defensar l’aplicació de la pena de mort per als autors d’aquest tipus d’assalts. “Hauríem de treballar per reforçar les lleis relacionades amb la pena de mort. [Els agressors] haurien de pagar amb el càstig màxim”, van ser les paraules exactes del president nord-americà davant un grup de periodistes.

En concret, l’assalt va tenir lloc a la sinagoga de la Congregació Arbre de la Vida coincidint amb la jornada de descans jueva del sàbat. L’autor del tiroteig va accedir al temple armat amb un rifle semiautomàtic AR-15 i diverses pistoles, segons van relatar diversos testimonis. Un cop dins s’hi va atrinxerar i va obrir foc de forma indiscriminada contra els agents i els serveis mèdics que van acudir al centre. De fet, entre els ferits hi ha quatre policies, la situació dels quals era crítica ahir a la nit.

“Els fets de Pittsburg són més devastadors del que inicialment pensava”, va escriure Trump a Twitter. Més tard va fer unes declaracions davant els periodistes des de la base de la força aèria d’Andrews, a Maryland: “És una cosa terrible el que passa amb l’odi al nostre país i, francament, a tot el món, i alguna cosa s’ha de fer”, va afirmar. Així mateix, va opinar que la presència d’un guàrdia de seguretat armat a la sinagoga hauria pogut evitar les víctimes mortals. “La situació hauria sigut molt diferent”, va dir.

Des del gener passat, existia un compte amb el nom de Rob Bowers -l’autor de l’atac- a Gab, una xarxa social que es defineix com a santuari de la llibertat d’expressió i que ha esdevingut molt popular entre grups d’extrema dreta i supremacistes blancs per difondre les opinions ultres que són vetades en altres xarxes. Setmanes enrere Bowers va publicar a Gab un enllaç de HIAS, una organització jueva sense ànim de lucre que es dedica a reubicar refugiats, segons informava ahir el New York Times. Poques hores abans de l’atac, l’autor va escriure el següent comentari en aquesta xarxa social: “A HIAS li agrada portar invasors perquè matin la nostra gent. No puc quedar-me assegut i veure com la nostra gent és massacrada. Prepareu-vos, que entro”.