Publicitat
Publicitat

Àsia

Els terratrèmols que van sacsejar l'Iran aquest dissabte deixen 250 morts

La xifra de ferits se situa en les 2.000 persones. La zona registra una forta activitat sísmica que ha causat en el passat desenes de milers de víctimes

Les víctimes mortals confirmades fins ara pels terratrèmols que van sacsejar ahir el nord-est de l'Iran són ja 250, i els ferits, més 2.000, ha afirmat aquest diumenge Jalil Sai, director de Gestió d' Emergències de la província d' Azerbaidjan Oriental, a la televisió oficial iraniana en anglès, PressTV.

Les autoritats han accelerat les tasques de rescat de les possibles persones atrapades en aquesta província, on es va succeir més de mig centenar de rèpliques, la més forta de 4,8 graus en l'escala de Richter després dels dos terratrèmols que van sacsejar aquest dissabte diversos districtes provincials. S'ha instal·lat un hospital de campanya que ha començat a treballar a Varzagan, una de las localitats més afectades pels sismes, va dir Sai. Tres helicòpters es mantenen de servei per traslladar ferits i equips entre Tabriz, la capital de la província, i les zones més afectades, va explicar el director.

Las zones afectades són els districtes d'Ahar, Varzagam, Haris i Mehraban, segons Sai, que va explicar que "60 llogarets han patit danys d'entre un 50 i un 70%, i, a més, hi ha sis llogarets més totalment arrasats".

Milers de persones han passat la nit d'aquest dissabte en zones obertes després que Sai recomanés als habitants de les zones afectades que es mantinguessin fora dels seus habitatges, en lloc oberts, per evitar possibles esfondraments d'estructures afectades pels terratrèmols durant les rèpliques dels sismes.

Dos forts terratrèmols consecutius , de 6,2 i 6 graus de magnitud en l' escala oberta de Richter , han sacsejat aquest dissabte al migdia el nord-oest de l'Iran , i la televisió estatal parla d'un balanç provisional de 98 morts i centenars de ferits. Els mitjans locals també informen d'escenes de pànic al carrer, en una regió amb una forta activitat sísmica.

Segons el Centre Sismològic de l'Iran , el primer dels sismes s'ha sentit amb força a la ciutat d' Ahar , i el segon , tres minuts més tard, ha afectat la població de Varzagan , ambdues a la província iraniana de l' Azerbaidjan Oriental .

Bona part del territori de l'Iran , incloent-hi Teheran , la capital , una ciutat de 14 milions d'habitants , es troba en una zona de constants moviments sísmics que han causat desenes de milers de morts en les últimes dècades . El desembre del 2003 , un terratrèmol de 6,2 graus en l'escala de Richter va causar més de 30.000 morts i, almenys, 50.000 ferits a la ciutat de Bam , al sud-est de l'Iran. T ambé va desaparèixer l'antiga ciutadella del lloc . El terratrèmol més mortífer de les últimes dècades a l'Iran es va produir el juny del 1990 al nord-oest del país , a les províncies de Gilan i Zanjan , amb almenys 37.000 morts i més de 100.000 ferits .

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT