ISRAEL
Internacional 16/02/2016

Ehud Olmert entra a la presó per corrupció

L’ex cap de govern complirà 19 mesos de condemna

Eugeni García Gascón
3 min
Ehud Olmert, al centre i d’esquena, entrant ahir a la presó de Maasiyahu.

JerusalemL’ex primer ministre israelià Ehud Olmert va ingressar ahir a la presó de Maasiyahu, al centre del país, per complir una condemna de 19 mesos de privació de llibertat, després que l’any passat un tribunal el trobés culpable d’acceptar suborns i d’obstruir la justícia. A les 10 del matí Olmert va creuar la porta metàl·lica de la presó i es va convertir en el primer cap de govern d’aquest país, fundat el 1948, que és privat de llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de fer la part més destacada de la seva carrera política al Likud, Olmert va afiliar-se al partit Kadima, fundat pel seu amic Ariel Sharon, i va substituir-lo en el càrrec quan Sharon va patir un atac cerebral que el va apartar definitivament de la política a començaments del 2006. Olmert va ser primer ministre entre el 2006 i el 2009, quan va haver de dimitir precisament a causa de la seva implicació en afers de corrupció.

En cel·les especials

Nascut a Haifa fa 70 anys i casat amb Aliza, una artista d’idees moderades d’esquerres, Olmert passarà més d’un any i mig a l’ala especial de la presó Maasiyahu, més vigilada que les altres i específicament destinada a persones rellevants, que només té sis cel·les amb tres llits cadascuna. En la majoria d’aspectes tindrà les mateixes condicions que la resta de presos. Podrà tenir fins a set llibres al mateix temps i 1.600 xéquels (400 euros) per gastar-los al telèfon públic o a la cantina.

Podrà vestir de civil dins de la seva ala, però haurà de posar-se l’uniforme groc característic dels presos cada vegada que hagi de sortir als jutjats. S’aixecarà a les 5.30 del matí i a les vuit del vespre participarà en l’últim recompte de presos. A les onze de la nit els guardes el tancaran a la cel·la fins a l’endemà. Podrà rebre una visita setmanal de mitja hora i d’aquí cinc mesos podrà començar a sortir de la presó.

Ahir a primera hora del matí l’oficina d’Olmert va distribuir un vídeo en què l’ex cap de govern es defensava dient que accepta la sentència “perquè ningú està per sobre de la llei”, però al mateix temps assegurava que en cap moment va cometre cap delicte. També va recordar que durant el seu mandat va fer “esforços prometedors” per arribar a la pau amb els palestins, una qüestió que aquests discuteixen.

El març del 2014 Olmert va ser declarat culpable d’haver acceptat suborns per facilitar la construcció d’un imponent complex urbanístic al sector jueu de Jerusalem, anomenat Holy Land, que va ser molt criticat des del punt de vista arquitectònic perquè modifica radicalment el paisatge de la zona. Això va passar abans de ser primer ministre, quan Olmert era alcalde de la ciutat santa.

Després de diversos recursos, els tribunals li van imposar una condemna de 18 mesos que al gener es va ampliar amb un mes addicional, ja que els jutges també el van trobar culpable d’haver pressionat un funcionari perquè no declarés en contra seva. Olmert encara té pendents alguns casos més de corrupció que podrien allargar la condemna actual.

Un dels fets més dramàtics del seu mandat va ser la segona guerra del Líban, que va deixar més de 1.200 morts en aquest país, la majoria civils, i 160 morts a Israel, la majoria soldats. La gestió que va fer d’aquesta guerra, que no es va resoldre de manera favorable per a Israel, va ser molt criticada dins del país.

A la mateixa presó de Maasiyahu hi ha l’expresident Moshe Katsav, condemnat a set anys de presó per violació i que no ha sigut indultat, tot i que ho ha demanat. Els dos polítics podran compartir el temps i les confidències a l’ala 10 del centre penitenciari.

stats