Bogotà
Internacional 26/02/2012

Les FARC anuncien que alliberaran els ostatges i que deixaran de segrestar

La guerrilla no ha concretat quan deixarà en llibertat els 10 policies i militars que retenen fa 12 anys. El moviment demana al govern que deixi anar els presos polítics, però Bogotà s'hi nega

Agències
2 min

ColòmbiaLes Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han anunciat aquest diumenge que prohibeixen la pràctica del segrest al país i que alliberaran els deu militars i policies que tenen com a ostatges.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci apareix en una declaració que el grup rebel ha publicat a la seva pàgina web.

"Anunciem també que a partir d'ara prohibim la pràctica del segrest en la nostra actuació revolucionària", informen les FARC en el comunicat, on també expliquen que la seva decisió els obliga a derogar la "llei rebel del 2000" sobre el seu finançament amb el segrest de civils.

El final del segrest com a arma política era una de les peticions que el col·lectiu Colombianes i Colombians per la Pau (CCP), encapçalat per l'excongressista Piedad Córdoba, havia demanat reiteradament als rebels. Córdoba i el grup civil CCP mantenen des de fa més de tres anys un intercanvi de cartes amb els rebels.

Els ostatges que han promès alliberar fa més de dotze anys que estan en captiveri i són els darrers que tenen les FARC, que havia arribat a tenir segrestades més de 50 persones, entre polítics, militars, policies i tres nord-americans, als quals volien intercanviar sense èxit per mig miler de rebels presos.

"Volem expressar els nostres sentiments d'admiració als familiars dels soldats i policies que es troben sota el nostre poder", ha dit el moviment guerriller, que no ha concretat quan té previst alliberar-los.

Les FARC diuen que agraeixen i accepten "sense dubtar" que el govern de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, faciliti la logística necessària per a la missió humanitària d'entrega dels ostatges.

Interpel·lació al govern colombià

El moviment emmarca aquestes decisions en el que consideren com un nou gest per facilitar la negociació i una solució pacífica del conflicte. "Considerem que no podem retardar més la possibilitat d'establir converses", diuen en el comunicat.

D'aquesta manera, interpel·len el govern del president colombià, Juan Manuel Santos. "És hora que el règim pensi seriosament en una altra sortida, que comenci almenys per un acord de regularització de la confrontació i l'alliberament de presos polítics", indiquen.

El president ha dit que el gest del moviment "és un pas important, però no n'hi ha prou", segons recull la revista 'Semana' en la seva edició digital.

stats