Líbia

Una de les principals tribus retira el suport al règim

El fill de Gaddafi amenaça amb una "guerra civil", mentre la protesta continua ampliant-se

El règim assegura que lluitarà fins a la "darrera bala". Sectors de l'exèrcit es posen al costat dels manifestants a Bengazi, la ciutat on van començar les protestes. Es publiquen a Flickr les primeres imatges de qualitat de la revolta a Benghazi.

Les primeres fotografies de qualitat de la revolta a Benghazi.

Muammar al-Gaddafi lluitarà contra la revolta popular "fins a l'últim home dret", segons ha dit aquest dilluns un dels fills del dictador, mentre manifestants antigovernamentals han sortit als carrers de la capital de Líbia, Trípoli per primera vegada després de dies d'aldarulls a la ciutat oriental de Bengazi. Els manifestants anti-Gaddafi han recorregut els carrers de Trípoli, amb líders tribals clamant contra el dictador i membres de l'exèrcit desertant i unint-se a l'oposició mentre el país exportador de petroli suporta una de les revoltes més sagnants dins del convuls món àrab.

El fill de Gaddafi, Saif al-Islam, ha comparegut en una televisió nacional en un intent tant d'amenaçar com de calmar el poble, assegurant que l'exèrcit instaurarà la seguretat a qualsevol preu."Estem a punt i el nostre líder Muammar Gaddafi lidera la batalla a Trípoli. I nosaltres li donem suport, tal com ho està l'exèrcit libi", ha dit. "Continuarem lluitant fins a l'últim home dret, fins i tot fins a l'última dona dreta... No deixarem Líbia als italians o als turcs". Advertint amb el dit alçat davant la càmera, el fill de Gaddafi ha culpat els exiliats libis de fomentar la violència. Però també ha promès diàleg per fer reformes al règim i augments de salaris.

Amb tot, aquestes promeses poden no ser suficients per apaivagar la ràbia desfermada després de quatre dècades de mandat de Gaddafi, seguint els exemples de Tunísia i Egipte, on revoltes populars han aconseguit enderrocar els seus respectius dictadors. En aquest sentit, un advocat de Bengazi ha dit a la BBC després de veure el discurs del fill del dictador que la gent "riu del que diu" perquè "és la mateixa vella història de sempre" i "ningú no se'l creu".

L'ONG Human Rights Watch assegura que almenys 223 persones han mort en 5 dies de violència. La majoria de morts s'han produït a Bengazi, bressol de l'aixecament i regió en la qual el poder de Gaddafi ha estat sempre més dèbil que a qualsevol altre lloc de la nació desèrtica i rica en petroli.

Malgrat la forta censura informativa, també hi ha notícies d'enfrontaments entre manifestants antigovernamentals i seguidors Gaddafi voltant de la plaça Verda, a la capital. "Estem a Trípoli, hi ha consignes [contra Gaddafi]: 'On ets? On ets? Surt si ets un home!", ha explicat per telèfon un manifestant a Al-Jazira. Un resident va dir a l'agència de notícies Reuters que va poder sentir trets als carrers. "Estem dins de la casa i els llums estan apagats. Hi ha trets al carrer. Això és el que he sentit, trets i la gent. No puc sortir."

També es van rebre informes de manifestants en direcció al complex de Gaddafi a la ciutat d'Al-Zawi, prop de Trípoli, amb la intenció de cremar l'edifici.


Les tribus es revolten contra Gaddafi


Mentrestant, el cap de la tribu al-Zuwayya a l'est de Líbia ha amenaçat de tallar les exportacions de petroli a menys que les autoritats posin fi a l'"opressió dels manifestants", la tribu Warfala, una de les més grans de Líbia, s'ha unit a les protestes anti-Gaddafi.

En declaracions a Al-Jazira, el xeic Faraj al Zuway ha afirmat que "deixarem d'exportar petroli als països occidentals d'aquí a 24 hores" si la violència no s'atura. La tribu viu al sud de Bengazi, que ha vist el pitjor de la violència mortal en els últims dies.

Akram al-Warfalli, una figura destacada en la tribu d'Al Wafaya, que viu al sud de Trípoli, ha afirmat a la cadena qatariana: "Li diem al germà (Gaddafi), que ja no és un germà, que marxi del país".

Les protestes també haurien esclatat a d'altres ciutats, com Al-Bayda, Derna, Tobruk i Misrata -i en diverses poblacions les parets han aparegut plenes de pintades anti-Gaddafi.

Els manifestants a Bengazi haurien confiscat vehicles de l'exèrcit i armes. Un testimoni local assegura que una part de les tropes es van posar diumenge del costat de la revolta, segons afirmen diversos testimonis consultats per Al-Jazira.

Més continguts de