Internacional 17/03/2012

Hollande es presenta com l'esperança socialdemòcrata europea i Sarkozy s'espolsa Merkel

El líder dels socialistes francesos rep el suport del líder socialdemòcrata alemany Sigmar Gabriel, i el president francès retira la invitació a la cancellera per participar en la seva campanya

Agències
2 min

ParísDos es barallen i rep un tercer. François Hollande i Nicolas Sarkozy lluiten per la presidència francesa, i Angela Merkel, símbol de la política europea que combat el socialista, és la que rep: el president francès, amb les enquestes en contra, es troba ara incòmode amb el fet que se l'associï a la cancellera alemanya, i li ha retirat la invitació a participar en la seva campanya. En canvi, a les files de l'esquerra, el líder socialdemòcrata alemany Sigmar Gabriel ha donat suport aquest dissabte a Hollande, en un acte públic al qual ha sigut convidat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

François Hollande s'ha presentat com l'esperança de tots els socialdemòcrates europeus i ha anunciat que vol renegociar el tractat "no només per França sinó pel conjunt d'Europa." "Ningú pot imaginar que, si el creixement no hi és, els objectius fixats pel pacte es puguin aconseguir", ha criticat.

"El somni francès que hi ha en joc en aquestes eleccions (...) és inseparable del somni europeu. Vull servir França i Europa", ha dit el candidat socialista.

Anteriorment, des de la tribuna, Sigmar Gabriel, líder de l'SPD, li havia donat suport perquè creu que la seva elecció "seria un far d'esperança per a Europa". "El Tractat d'Estabilitat s'ha de completar amb una veritable iniciativa europea per al creixement i l'ocupació", ha dit el líder de l'oposició, que aspira a guanyar les eleccions alemanyes de setembre de 2013.

Angela Merkel, que necessitarà el suport de l'SPD per ratificar el tractat a Alemanya, "no pot creure que li donarem un xec en blanc", ha afegit.

I, mentrestant, ha transcendit que Merkel està irritada per la recent decisió del president francès, Nicolas Sarkozy, de retirar-li la invitació a participar en la seva campanya, feta a començaments d'any. Ho assegura el setmanari alemany 'Der Spiegel' en la pròxima edició, en què recorda que Sarkozy va anunciar en una entrevista radiofònica dimecres passat que retirava la seva invitació a Merkel, ja que, va dir, "la campanya electoral és assumpte dels francesos".

A principis de gener Sarkozy havia demanat personalment a Merkel que li donés suport amb la seva presència en diversos mítings electorals a França i la cancellera va acceptar, a més de rebutjar rebre el candidat socialista, François Hollande.

El setmanari revela que, en conèixer la cancel·lació de la seva invitació, Merkel va criticar davant el seu cercle de confiança els canvis d'opinió de Sarkozy, a qui fins i tot va demanar explicacions durant l'última cimera de la Unió Europea (UE) a Brussel·les.

'Der Spiegel' afegeix que Sarkozy va prometre llavors celebrar almenys un acte conjunt amb Merkel, encara que aquesta sembla ara reticent davant d'aquesta possibilitat a causa de les recents declaracions d'accent populista del president francès, en què va criticar els immigrants il·legals i va arribar a amenaçar de treure França de l'acord de Schengen.

stats