La pregunta del referèndum
Internacional 06/07/2016

Hongria comença a expulsar els refugiats cap a Sèrbia

Orbán sotmetrà a referèndum les quotes de la UE el 2 d’octubre

Cristina Mas
3 min
Hongria comença a expulsar els refugiats cap a Sèrbia

BarcelonaCom fa Espanya a les fronteres de Ceuta i Melilla, Hongria ha aprovat una llei per retornar al país veí tothom que creui la seva frontera sense papers. En l’argot espanyol s’anomenen “expulsions en calent”, i en l’hongarès, “protecció de frontera en profunditat”, però el principi és el mateix. Des d’ahir, els immigrants (vinguin d’on vinguin) que siguin enxampats per la policia o l’exèrcit a una distància de fins a 8 quilòmetres de la frontera seran “acompanyats”, sense cap més mediació, de tornada a Sèrbia. Segons les ONG, és una pràctica que viola el dret internacional, en la mesura que els afectats no poden demanar asil ni tenen cap possibilitat que es valori la seva història. Només ahir fins a 600 persones van ser retornades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de la tardor de l’any passat, quan Hongria va segellar la seva frontera amb Sèrbia -171 quilòmetres-, entrar il·legalment al país està castigat amb 5 anys de presó. En principi no tenir els documents en regla és una falta administrativa, i en el cas dels refugiats, ni això, perquè tenen dret a presentar la seva sol·licitud i estar protegits fins que sigui resolta. Però a Hongria es considera un delicte penal: 163 casos ja han passat pels jutjats i deu sirians que van creuar la tanca al setembre ja compleixen penes de presó. “El govern protagonitza una campanya contra els immigrants des de l’any passat”, explica Lydia Gall, investigadora de Human Rights Watch. El punt culminant va ser una mena d’enquesta nacional que preguntava a la ciutadania coses com: “Hi ha qui creu que la incapacitat de Brussel·les de gestionar la immigració pot tenir alguna cosa a veure amb l’increment del terrorisme. Hi està d’acord?” Alhora, el govern pagava una campanya de tanques publicitàries amb lemes com “No prengueu la feina als hongaresos”.

Fidesz i Jobbik

La investigadora explica les pulsions xenòfobes de l’ultraconservador primer ministre hongarès, Viktor Orbán: “A principis del 2015 la popularitat del seu partit, el Fidesz, havia caigut, mentre que els neonazis de Jobbik anaven a l’alça. L’arribada de kosovars i després l’entrada de sirians durant la primavera i la tardor van ser com un regal per al govern i la seva política d’ultradreta”.

Encara amb el vent de cua del Brexit, Orbán ha posat data al referèndum amb què pretén continuar fent dels refugiats els caps de turc de la croada contra Brussel·les. Els hongaresos s’hauran de pronunciar el 2 d’octubre sobre si accepten les quotes de refugiats dissenyades per la UE, les mateixes que la majoria de governs europeus incompleixen i que permetrien reallotjar menys del 10% dels arribats a la UE. I per escalfar l’opinió pública no hi ha res millor que un escàndol. Al maig, un mitjà privat explicava que refugiats d’un alberg havien espiat unes noies que jugaven a handbol a la ciutat de Körmend. Orbán mateix va anunciar una investigació i alguns veïns van prohibir a les seves filles que sortissin soles de casa. Ahir la policia va confirmar que tot era fals. Però el mal ja estava fet.

¿Vol que la UE pugui determinar l’assentament obligatori a Hongria de ciutadans

no hongaresos sense el consentiment del Parlament?

El govern ultraconservador de Viktor Orbán s’ha oposat frontalment a acollir refugiats segons el sistema de quotes dissenyat per la Comissió Europea, que preveu reubicar-ne 160.000 arribats a Grècia i Itàlia, principals portes d’entrada a la UE. Ara busca l’aval d’un referèndum, previst per al 2 d’octubre. Però els socis europeus tampoc no fan la feina: només s’han reubicat 2.280 refugiats.

stats