PRÒXIM ORIENT
Internacional 10/06/2016

Israel tanca els accessos a Cisjordània després de l'atemptat de Tel Aviv

Dijous va retirar el permís per desplaçar-se a 83.000 persones en ple Ramadà i va sotmetre a setge la població originària dels palestins atacants

Efe / Eugeni García Gascón
2 min
Seguretat reforçada aquest divendres en un 'checkpoint' israelià per accedir a les pregàries de divendres.

JerusalemL'Exèrcit israelià manté aquest divendres per segon dia consecutiu el bloqueig a la localitat palestina de Yatta, a Cisjordània, i ha anunciat, també, el tancament dels passos amb tota la Cisjordània ocupada fins dilluns, coincidint amb una festivitat jueva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El setge, que va començar la nit de l'atemptat de dos residents d'aquesta localitat a Tel Aviv, en què van morir quatre israelians, és el més dur que l'Exèrcit imposa a una ciutat de Cisjordània en els últims cinc anys, segons el servei de notícies Ynet.

"Reflecteix un canvi de rumb a l'Exèrcit, als serveis secrets i als serveis de seguretat en general", escriu el corresponsal militar Ron Ben Yishai, que ho atribueix a l'entrada en funcions del nou ministre de Defensa, l'ultranacionalista Avigdor Lieberman.

20.000 persones sota setge

Segons aquest analista, unes 20.000 persones pateixen el bloqueig, sense poder sortir ni entrar a la localitat, mentre unitats del cos d'enginyers i de la brigada d'infanteria revisen casa per casa a la recerca d'armes i interroguen sospitosos.

Arran de l'atemptat, Israel ha reforçat la seva presència al sud del territori ocupat de Cisjordània amb dos batallons –de diversos centenars de soldats cadascun– per vigilar la zona fronterera per la qual es creu que van entrar els dos terroristes.

També ha cancel·lat els permisos de treball a tots els membres del clan familiar a què pertanyen, i ha suspès més els més de 80.000 passis concedits a palestins per creuar a Israel durant el mes de Ramadà.

A més, fins dilluns, quan acaba la festa jueva de les Primícies (Xavuot), Israel també ha tancat els passos fronterers amb Cisjordània, oberts únicament per a casos humanitaris i estrangers.

Igualment, la Policia israeliana ha desplegat divendres milers d'agents a Jerusalem per les pregàries de divendres a la mesquita d'Al-Aqsa el primer divendres de Ramadà, un desplegament que estarà en vigor fins al final de la festa jueva.

Un atac al cor de Tel Aviv

Margalit Bergman, una noia que era a la zona comercial de Sarona on va tenir lloc l’atemptat, va explicar que els terroristes semblaven “homes de negocis italians amb vestits a la moda” i que tenien “sang freda i mirada tranquil·la mentre disparaven en totes les direccions”.

La zona comercial de Sarona es troba tot just al costat de la seu del ministeri de Defensa, motiu pel qual es creu que els atacants van voler mostrar als israelians que poden arribar fins als llocs més protegits de Tel Aviv.

L’oficina del president palestí, Mahmud Abbas, va fer públic un comunicat “reafirmant el rebuig a totes les operacions adreçades contra civils de qualsevol tipus amb independència de la seva justificació”. La redacció del comunicat va ser criticada per diversos ministres israelians, que la van considerar “insuficient” i fins i tot “ofensiva” per no referir-se específicament a l’atemptat de dimecres.

Culpa de l’“ocupació”?

Una altra polèmica es va originar arran de les paraules de l’alcalde de Tel Aviv, el laborista Ron Huldai, que va atribuir les celebracions d’alguns palestins per l’atemptat a l’“ocupació”. “Potser som l’únic país del món que té una altra nació sota ocupació i que desitja que arribin a la conclusió que tot està bé d’aquesta manera”. L’alcalde va demanar a les autoritats “valor” per acceptar un “estat jueu més petit que tingui una clara majoria jueva”.

stats