L'Aràbia Saudita usa bombes de dispersió al Iemen

L'ONG Human Rights Watch denuncia l'ús d'aquesta munició prohibida subministrada pels EUA

L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquest diumenge que la coalició àrab encapçalada per l'Aràbia Saudita ha fet servir bombes de dispersió, prohibides però subministrades pels Estats Units, en els seus bombardejos aeris contra les posicions dels rebels houthis al Iemen.

En un comunicat, HRW subratlla que les bombes de dispersió suposen una "perill a llarg termini per als civils" i estan prohibides per la convenció adoptada en 2008 per 116 països, entre els que no figuren ni l'Aràbia Saudita ni els EUA.

L'ús d'aquestes bombes s'ha fet, segons vídeos i fotografies als quals ha tingut accés l'organització, a la província septentrional de Saada, feu dels houthis i a la frontera amb l'Aràbia Saudita.

Risc greus per als civils

"Els bombardejos liderats per l'Aràbia Saudita amb bombes de dispersió han colpejat zones properes a pobles, posant en perill a la població local", lamenta Steve Goose, l'encarregat a HRW de la qüestió armamentística.

Goose afirma que aquestes armes "no s'han d'utilitzar sota cap circumstància" i acusa l'Aràbia Saudita i els altres membres de la coalició, així com al proveïdor, els EUA, de burlar-se del "estàndard global que rebutja les bombes de dispersió per la seva amenaça a llarg termini per a la població civil ".

Aquestes bombes contenen desenes o centenars de municions, que estan dissenyades per explotar després d'escampar-se en una àmplia zona, el que posa en situació de perill a qualsevol persona que es trobi en l'àrea i, les que no exploten, es converteixen en mines 'de facto'.